Μίχαλος: "Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι εξευτελιστικοί"

ΣΥΝ. ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ (ICON PRESS /ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)
ΣΥΝ. ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ (ICON PRESS /ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ) ICONPRESS.GR

Την ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος τονίζοντας ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι εξευτελιστικοί

Να γίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να παρθούν πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορεί να προχωρήσουμε με την εφαρμογή αυτού του εξοντωτικού προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος, καλώντας την κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί το κόστος πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που είναι απαγορευτικό για τις χώρες του Βορρά.

Εκτίμησε δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι απαιτούμενες πολιτικές συμμαχίες στην ΕΕ.

Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι εξευτελιστικοί και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι μέσες αποδοχές το 2011 διαμορφώθηκαν στα 10.110,6 ευρώ ετησίως, (στη δεύτερη θέση από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας) με αμέσως επόμενη την Τουρκία, όπου οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 6.015 ευρώ.

«Η λιτότητα έχει ένα όριο, έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ, το 28% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και υψηλό πληθωρισμό παρά την ύφεση», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

Τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι χαμηλοί μισθοί στη Βουλγαρία δεν έφεραν επενδύσεις, όπως, επίσης, και κατά της αύξησης των φόρων και ειδικότερα της επιβολής αυτοτελούς φορολογίας 35% στους επαγγελματίες. «Είναι εγκληματική πράξη για την αγορά, τιμωρεί τους έντιμους φορολογούμενους, ενισχύει τη φοροδιαφυγή και τους στέλνει στη Βουλγαρία», είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ άσκησε κριτική για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, ζητώντας ταχύτερους ρυθμούς, ενώ υποστήριξε ότι το τίμημα για την αποκρατικοποίηση του IBC, δεν ήταν το αναμενόμενο. Δήλωσε, επίσης, αντίθετος με τη σύσταση συντονιστικού κέντρου για το παρεμπόριο στο υπουργείο Ανάπτυξης, λέγοντας ότι δε λύνει το πρόβλημα γιατί διατηρεί τις συναρμοδιότητες και επανέλαβε την πρόταση για σύσταση ειδικού Σώματος Δίωξης.

Ο κ. Μίχαλος εξαπέλυσε, εξάλλου, δριμεία επίθεση κατά του ΣΕΒ με αφορμή την πρόταση του Συνδέσμου για μεταφορά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου από τα επιμελητήρια στο υπουργείο Ανάπτυξης λέγοντας: "Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ? ανέβει στο κρεβάτι. Οι τοκιστές σουλατσαδόροι δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά".

Το ΕΒΕΑ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το οικονομικό βαρόμετρο Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο το 81 % των πολιτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση.

Η αντίδραση του ΣΕΒ

«Ο ΣΕΒ δεν ασχολείται με τον κ. Μίχαλο», είναι η απάντηση που δίνει ο Σύνδεσμος σε ερώτηση για τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Νωρίτερα και με αφορμή την πρόταση του ΣΕΒ για μεταφορά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου από τα επιμελητήρια στο υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Μίχαλος επιτέθηκε στον Σύνδεσμο λέγοντας: "Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ? ανέβει στο κρεβάτι. Οι τοκιστές σουλατσαδόροι δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network