Μονιμοποιήθηκε η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Μονιμοποιήθηκε η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Οι φορολογούμενοι αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις για κάθε είδος φορολογίας καταβάλλοντας αντί για αυτοτελή πρόστιμα, πρόσθετο φόρο

Τη μονιμοποίηση της οικειοθελούς αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων με έκπτωση προστίμων και προσαυξήσεων θεσμοθετεί το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Με το άρθρο 397 καλύπτεται το «κενό» που δημιουργήθηκε μετά τη λήξη του νόμου 4446/16 τον περασμένο Σεπτέμβριο για την οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων, με το οποίο υπήρχε η δυνατότητα της εκπρόθεσμης δήλωσης και καταλογισμού φόρου με αντάλλαγμα μείωση προσαυξήσεων εδραιώνοντας το δικαίωμα στο διηνεκές, προσδοκώντας άμεσα έσοδα.

Τούτο διότι αίτημα των φοροτεχνικών στην λήξη της προθεσμίας του νόμου για τα αδήλωτα εισοδήματα ήταν η παράταση του μέτρου ως το τέλος του 2017 κάτι που δεν έγινε Ωστόσο το αίτημα και μόνο έδειχνε ένα ενδιαφέρον ενός μεγάλους αριθμού φορολογουμένων να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία πετυχαίνοντας και μια καλή έκπτωση στις βαρύτατες προσαυξήσεις που επιβάλλει ο νόμος.

Το συγκεκριμένο άρθρο δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που δεν έχει δηλώσει εισοδήματα να το κάνει με τροποποιητική δήλωση ακόμη και μετά την σύλληψη του από την «δαγκάνα» της εφορίας . Δηλαδή ακόμη και μετά την γνωστοποίηση της εντολής ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή αν οι φόροι και οι προσαυξήσεις πληρωθούν μέσα σε 30 ημέρες ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει έκπτωση 40% στις προσαυξήσεις που δεν είναι καθόλου ασήμαντες αφού φτάνουν το 120%.

Ειδικότερα με το άρθρο δίνεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητική φορολογική δήλωση οποτεδήποτε μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης. Εάν η τροποποιητική υποβληθεί μέχρι τη γνωστοποίηση της πρόσκλησης – εντολής του ελέγχου στον φορολογούμενο τα πρόστιμα που θα εφαρμόζονται θα είναι αυτά που ορίζει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών στο άρθρο 53 και 54 για όλες τις υπόλοιπες εκπρόθεσμες δηλώσεις δηλαδή το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης (100 έως 500 ευρώ) το τόκο 8,73% για κάθε έτος καθυστέρησης (0,73% τον μήνα) και την προσαύξηση με βάση της διαφορά του φόρου που έχει ήδη πληρωθεί και αυτού που αναλογεί με την τροποποιητική δήλωση που φτάνει ως το 50%.

Εάν οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβληθούν μετά τη γνωστοποίηση της εντολής ελέγχου, τότε τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση που προκύπτει χρεωστικός φόρος είναι ο διπλασιασμός του φόρου που προκύπτει ή της διαφοράς του φόρου που προκύπτει, μαζί με τον τόκο του 8,73%.

Το άρθρο ξεκαθαρίζει ότι στην περίπτωση που τα ποσά του φόρου και των προστίμων πληρωθούν εφάπαξ εντός τριάντα ημερών από τη βεβαίωσή τους, με εξαίρεση τους παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών, το πρόστιμο και οι τόκοι μειώνονται κατά 40% και περιορίζονται στο 60% του ποσού.

Αυτονόητο είναι ότι η έκπτωση αυτή δεν ισχύει σε περίπτωση που το ποσό πληρωθεί με δόσεις από τον φορολογούμενο, μέσω της ένταξής της στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα