Τσακαλώτος: Συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει νέα συμφωνία και νέα χρηματοδότηση

Τσακαλώτος: Συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει νέα συμφωνία και νέα χρηματοδότηση
Συνέντευξητύπου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε εύλογο χρόνο επιθυμεί η κυβέρνηση. Ενοχλημένος ο υπουργός για τις διαρροές που σκιάζουν τη διαπραγμάτευση (Vids)

Ηχηρό μήνυμα προς την Ουάσιγκτον και δη προς το ΔΝΤ, να καταστήσει σαφές τι ακριβώς ζητά από την Αθήνα, απέστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της εξαήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη αλλά και ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως διεμήνυσε ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως το Ταμείο δεν αποκλείεται να βρίσκεται «πίσω» από τις διαρροές των τελευταίων 24ώρων και οι οποίες δρουν σε βάρος της διαπραγμάτευσης.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ

«Ζητούμε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση απέναντι στην Ελλάδα. Εγώ ως βασικός διαπραγματευτής, διαπραγμάτευση μέσω διαρροών δεν πρόκειται να κάνω», κατέστησε σαφές ο υπουργός.

«Εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είναι μέσα. Καταλαβαίνουμε ότι έχει αυξημένες απαιτήσεις και έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το δημοσιονομικό. Θέλει να βγαίνουν οι αριθμοί. Αλλά μας ανησυχούν οι διαρροές των τελευταίων ημερών. Θέλουμε να μάθουμε εάν αυτές οι διαρροές έχουν προκύψει από το ΔΝΤ», σημείωσε φανερά ενοχλημένος και τόνισε ότι και πως η συμμετοχή του θα σήμαινε νέα συμφωνία και νέα χρηματοδότηση.

Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση και με καλή διάθεση

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε αλλά και να κάνουμε συμβιβασμούς. Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση και με καλή διάθεση. Αρκεί να θέλει και το ΔΝΤ να συζητήσει και μάλιστα σε εύλογο τρόπο», εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει πως «η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο. Σε δύο με τρεις μήνες πρέπει να έχει τελειώσει. Εάν δεν ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, το πρόγραμμα δεν θα δουλέψει. Αν η Ελλάδα εγκαίρως δεν αλλάξει σελίδα, το πρόγραμμα δεν θα βγει και δεν θα πετύχει».

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως δεν είναι στόχος του οι ατέρμονες συζητήσεις.

«Το ΔΝΤ δεν έχει απορρίψει το ασφαλιστικό. Είμαι ο βασικός διαπραγματευτής και δεν έχω στα χέρια μου καμία επίσημη θέση ότι το ΔΝΤ έχει απορρίψει το ασφαλιστικό», συμπλήρωσε.

Ευχαριστημένος από τις επαφές στην Ευρώπη ο Τσακαλώτος

Πραγματοποιώντας έναν μίνι απολογισμό της εξαήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη – κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με έξι κορυφαίους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης – ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε «ευχαριστημένος».

Όπως εξήγησε «βρήκα κατανόηση από τους έξι υπουργούς Οικονομικών. Κατάλαβα πως είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις στο ελληνικό ζήτημα και όχι να δημιουργήσουμε νέα προβλήματα».

«Εκφράζεται από όλους η άποψη να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Τσακαλώτος γνωστοποίησε πως τα φορολογικά έσοδα του 2015 «είναι αυξημένα σε σχέση με το 2014» και πως «τα πράγματα πάνε καλύτερα ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους».

Απάντηση Κουμουτσάκου για τις δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου

Για “ταραχή” και για “νέα παιχνίδια εις βάρος του τόπου που θα πληρώσουν όλοι οι Έλληνες” κάνουν λόγο στη ΝΔ, σχολιάζοντας τα όσα είπε σήμερα ο κ. Τσακαλώτος.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει μάλιστα πως ιδιαίτερα πλήττονται η μεσαία τάξη και οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο “ο υπουργός Οικονομικών επιτίθεται ταυτόχρονα, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον προκάτοχό του, τον κ. Βαρουφάκη” καθώς “πρώτα δηλώνει ότι θέλει την παραμονή του Ταμείου” αδειάζοντας, όπως λέει, τον κ. Τσίπρα “που ζητούσε την έξωση του ΔΝΤ” ενώ δεύτερον “καταγγέλλει τις “ατέρμονες συζητήσεις” του 2015, που είχαν τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα για όλους τους Έλληνες”.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ επισημαίνει πως “όλα αυτά θα ήταν έως και κωμικά, εάν δεν υποθήκευαν τα συμφέροντα του τόπου και το βιοτικό επίπεδο όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα