“Ναι” από την Κομισιόν για τα κέρδη των ομολόγων – Τι αλλάζει στην προστασία της πρώτης κατοικίας

“Ναι” από την Κομισιόν για τα κέρδη των ομολόγων – Τι αλλάζει στην προστασία της πρώτης κατοικίας
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Φωτό αρχείου. AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και επαινεί την κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, εκφράζει την αησυχία της για τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τα αναδρομικά

Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το 2019 και το 2020 διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση ανάβοντας “πράσινο φως” για τη δόση των 767 από τα κέρδη ομολόγων.

Στην έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τονίζεται ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η συμβατότητα με τις προϋποθέσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που βεβαιώνονται από την έκθεση μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την έγκριση της εκταμίευσης των 767 εκ. ευρώ σε εφαρμογή των μεσοπρόθεσμών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

 Η έκθεση της Επιτροπή επαινεί την νέα Κυβέρνηση για την ταχεία προώθηση μεταρρυθμίσεων. «Οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πιο πολλά βήματα, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σε επίπεδο Eurogroup”. Επίσης, αναφέρεται ότι, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στους τομείς της χρήσης γης, της φορολογίας ακίνητης περιουσίας και της φορολογικής διοίκησης. ¨όπως τονίζεται η πρόκληση για τις ελληνικές αρχές είναι -όπως αναφέρεται- πλέον να διατηρηθεί αυτό το συνολικά πολύ θετικό momentum. Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή της για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,3% το 2020 (πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος τοποθετείται στο 1,2%).

Επαναλαμβάνεται και η πρόβλεψη για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2020. Αναφέρεται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα καταστεί εφικτός τόσο φέτος, όσο και το 2020.

 Ωστόσο, ανησυχεί ακόμη για τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά σημειώνοντας ότι “τα ελληνικά δημόσια οικονομικά θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με τις συντάξεις και τους μισθούς στο Δημόσιο”. Σε σχέση με τις συντάξεις το ζήτημα τίθεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ για το μισθολόγιο του δημοσίου, το ζήτημα τίθεται από τον υψηλό αριθμό προσωρινού προσωπικού και τη διεύρυνση των εξαιρέσεων στο ενιαίο μισθολόγιο. Αν αυτοί οι κίνδυνοι υλοποιηθούν η δυνατότητα υπεραπόδοσης επί του στόχου του 3,5% εξανεμίζεται, προειδοποιεί η Κομισιόν.

 Η φορολογική πολιτική

 Η επιτροπή δηλώνει την ικανοποίηση της για παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών που έγιναν από την νέα Κυβέρνηση με το χαμήλωμα των οροφών των δαπανών και το επανέλεγχο συγκεκριμένων ποσών που δημιούργησαν ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης ο,6% του ΑΕΠ για το 2019 με την επίδραση τους να συνεχίζεται και το 2020.

 Ειδικά για το 2020 θεωρεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός και με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,091 δις ευρώ που θα υλοποιηθούν για τον επόμενο χρόνο.

 Σχολιάζει την νέα πάγια ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο μέσω της οποία μπορούν να ρυθμιστούν σε ένα αριθμό από 24 έως και 48 δόσεις οι οφειλές προς την εφορία Η επιτροπή επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι παρά τους κινδύνους για την κουλτούρα πληρωμών έκανε δ δεκτή την νέα πάγια ρύθμιση για να ρυθμιστεί σύντομα το ιδιωτικό χρέος Ωστόσο τίθεται η προϋπόθεση ότι θα πρέπει οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει αν επανέλθουν σε ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων στο μέλλον.

 Επι της ουσίας σχετικά με τις αλλαγές στην φορολογία που έχουν αποφασιστεί για το 2020 η επιτροπή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κατάργηση του φόρου για τα εταιρικά ομόλογα σε ξένους επενδυτές αφορύ θεωρείται ότι θα ανοίξει την σχετική αγιορά εκτός Ελλάδας δίνοντας ευκαιρίες εναλλακτικής χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχιειρήσεις.

Μάλλον δυσάρεστη είναι η κριτική που ασκείται για την μη υλοποίηση του μέτρου για την περικοπή του αφορολόγητου με δεδομένο ότι σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διαρθρωτική αλλαγή δεν εφαρμόζεται παρότι είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

 Πιο έντονη ακόμη είναι η κριτική κριτική, στο μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, για 3 χρόνια, με στόχο να στηριχθεί η οικοδομική δραστηριότητα, προκαλεί τον κίνδυνο αύξησης του πεδίου της σκιώδους οικονομίας. Μάλιστα, η Κομισιόν επισημαίνει, ότι οι θεσοί συνέστησαν στις ελληνικές αρχές να βρεθούν αντίστοιχα μέτρα για να διασφαλιστεί η τόνωση της αγοράς κατοικίας αλλά και για να καταπολεμηθεί η φορολογική πολιτική.

 Παράταση του νόμου Κατσέλη ως τον Απρίλιο

 Στο κρίσιμο πεδίο των κόκκινων δανείων η έκθεση της επιτροπής δίνει εύσημα για την υιοθέτηση και την προώθηση του σχεδίου Ηρακλής σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί σύντομα για να υπάρξει μετρίσιμο αποτέλεσμα στην ρευστότητα των τραπεζών.

 Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα εργαλεία ( ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς , εξωδικασικός , εκσυχγρονισμός της δικαιοσύνης παλιός νόμος κατσέλης ) τονίζοντας ότι έχουν μείνει πολύ πίσω από τους στόχους τους μένει ιδιαίτερα σ το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που άρχισε να ελιτυοργεί από τις αρχές Ιουνίου.

 Χωρίς να υποστηρίζει το εγχείρημα τονίζει ότι δέχεται την παράσταση της καθεστώτος ως το τέλος Απριλίου του 2020 με στόχο να λειτουργήσει η πλήρως αυτοματοποιημένη πλατφόρμα και ο νόμος να προσεγγίσει το στόχο για τον οποίο είχε συνταχθεί να καλύψει δηλαδή περίπου 170.000 δανειολήπτες.

 Μέχρι και τότε όμως θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να ενοποιήσουν τα σημερινά καθστώτα προστασίας της πρώτης κατοικίας και παρουσιάσουν ένα εντελώς νέο ιδιωτικό πτωχευτικό νόμο.

 Χαιρετίζει πάντως την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων σημειώνεται ότι τα επόμενα χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τα δάνειά τους κατά 26 δισ. ευρώ (στο 19,2% έως το τέλος του 2021). Επιπλέον προσπάθειες πρέπει να γίνουν, για να καταστεί ο εν λόγω στόχος εφικτός, αναφέρεται.

Αποκρατικοποιήσεις

 Επιτάχυνση και πρόθεση ολοκλήρωσης διαπιστώνει η Επιτροπή στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έπασχε όλα τα προηγούμενα χρόνια από καθυστερήσεις .

 Σημειώνει ιδιαίτερα την επιτάχυνση στην επένδυση του Παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού της ΔΕΠΑ της διάθεσης του 30% του δημοσίου στην εταιρία διαχείρισης του Αερολιμένα Αθηνών της μαρίνας Αλίμου και σ υμβάσεων παραχώρησης της Εγνατίας Οδού αλλά και των 10 περιφερειακών λιμανιών .

Σταϊκούρας «Η θετικότερη έκθεση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας»

 Το δεδομένο ότι η σημερινή έκθεση είναι η καλύτερη που είχε η Ελλάδα από την ένταξη της σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας επισημαίνει σ την δήλωση του ο υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας .

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της» σημειώνει ο υπουργός οικονομικών για να συνεχίσει: «Ως Υπουργός Οικονομικών εκφράζω την ικανοποίησή μου, χωρίς φυσικά να θριαμβολογώ, για το περιεχόμενο της Έκθεσης που είναι θετικό για την εξέλιξη της οικονομίας, υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Καλώ, με αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συμπράξουν ενεργά σε αυτή την πορεία». Κατέληγε ο υπουργός οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα