Προϋπολογισμός 2020: “Πράσινο φως” από την Κομισιόν

Προϋπολογισμός 2020: “Πράσινο φως” από την Κομισιόν
Κομισιόν AP

Την έγκριση της Κομισιόν έλαβε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η Επιτροπή παραδέχεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις 9 χώρες που επιτυγχάνεται ο μεσοπρόθεσμος στόχος, ο οποίος για την χώρα μας είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Την έγκριση της δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που κατέθεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μαζί με την Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Λιθουανία το Λουξεμβούργο, την Μάλτα και την Αυστρία βρέθηκαν να πληρούν, χωρίς καμία περαιτέρω παρατήρηση τις προϋποθέσεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη αξιολόγηση που γίνεται για όλα τα κράτη μέλη, η Επιτροπή παραδέχεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις 9 χώρες που επιτυγχάνεται ο μεσοπρόθεσμος στόχος ο οποίος για την χώρα μας είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Παράλληλα δέχεται ότι η Ελλάδα θα έχει αύξηση τον επόμενο χρόνο και κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα, ενώ θα είναι από τις χώρες της ΕΕ με θετικό δημοσιονομικό πλεόνασμα ( 0,3% του ΑΕΠ ) αν και θα είναι μικρότερο από αυτό του 2019, που αναμένεται να φτάσει το 1,3% του ΑΕΠ.

Τονίζεται πάντως ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Γερμανία, η Επιτροπή προβλέπει σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις προβλέψεις που κάνουν οι ίδιες οι χώρες. Ειδικότερα για την Ελλάδα, προβλέπει για το, 2020 2,2% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ.

Στο μέγεθος του χρέους, η Ελλάδα αναμένεται μαζί με άλλες χώρες να εκπληρώσει για το 2020 τον κανόνα για συνεχή μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ, μέχρι να προσεγγίσει το 60% του ΑΕΠ, καταγράφοντας σημαντική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.

Η αξιολόγηση των Βρυξελλών, δεν παραλείπει να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα σε ότι αφορά την παρακολούθηση υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Και με αυτό τον αυστηρότερο μηχανισμό ελέγχου η Ελλάδα εκπληρώνει την υποχρεώσεις της σε ότι αφορά την πρόοδο μεταρρυθμίσεων το 2019 και το 2020.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα