Ντάισελμπλουμ :”Έχουν ένα δίκιο οι Έλληνες για τις συντάξεις”

Ντάισελμπλουμ :”Έχουν ένα δίκιο οι Έλληνες για τις συντάξεις”
Γερούν Ντάισελμπλουμ ap

Να δείξει ευελιξία στο ζήτημα των ελληνικών συντάξεων καλεί το Eurogroup ο πρώην επικεφαλής του, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο ζήτημα των συντάξεων φαίνεται πως έχει βρει η Αθήνα στο πρόσωπο του Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup σε ανάρτησή στο blog του με τίτλο “Τίνος η σύνταξη χρειάζεται περικοπή;”, συντάσσεται με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο μη απαραίτητο καθώς δεν έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα και καλεί την Ευρωομάδα να δείξει την απαραίτητη ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα, στρέφοντας παράλληλα την προσοχή της σε συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία.

“Έχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα επέστρεψε στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή την φορά σχετικά με το ζήτημα της μεταρρύθμισης στις συντάξεις. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη καθπώς υπάρχει υπεραπόδοση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία ήδη παρέχει τον δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές περικοπές ή μείωση φόρων” αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ.

“Θεωρώ πως οι Ελληνες έχουν ένα δίκιο όταν λένε ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Μακροπρόθεσμα  δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος είναι καλοδεχούμενος και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων. Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%”, γράφει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην συνέχεια ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας υπογραμμίζει πως ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, άλλες χώρες έχουν αρχίσει να “αναστρέφουν τις μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα” και φέρνει ως παράδειγμα την Ολλανδία, την Ιταλία και την Γερμανία, λέγοντας πως όταν το Eurogroup “συζητήσει για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να δει ότι υπάρχει περιθώριο για ευελιξία, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Ελλάδας” και προσθέτει χαρακτηριστικά: “Ίσως να πρέπει να ξοδέψει λίγο περισσότερο χρόνο στα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων, όπως η Γερμανία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα