Ο “Γκαουλάιτερ” της Ελλάδας άναψε φωτιές

default image

Διαβάστε τι έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν ένας Βρετανός ευρωβουλευτής συνέκρινε την τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα με έναν "Γκαουλάιτερ" από τους ναζί

Σκάνδαλο προκάλεσε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας Βρετανός Ευρωβουλευτής, ο οποίος συνέκρινε το γερμανικό σχέδιο να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία με την τοποθέτηση στην Αθήνα ενός “Γκαουλάιτερ” από τους ναζί.

Ο ευρωσκεπτικιστής αρχηγός του βρετανικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, χαρακτήρισε “φάρσα” την ιδέα που προήλθε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία πρότεινε, σύμφωνα με τον ίδιο, “ένας Ευρωπαίος επίτροπος και η ομάδα του να εγκατασταθούν σε ένα μεγάλο κτίριο στην Αθήνα και να αναλάβουν τους τη διαχείριση της χώρας – ένας “Γκαουλάιτερ”, όπως θα έλεγαν ορισμένοι”.

“Στην πραγματικότητα θα επρόκειτο απλώς για μια θέση διαπραγμάτευσης”, όμως “σήμερα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μια αποικία”, προσέθεσε.

Η αναφορά στους “Γκαουλάιτερ”, αυτούς που ήταν επικεφαλής επί ναζιστικού καθεστώτος μιας διοικητικής περιφέρειας, προκάλεσε αμέσως την αγανάκτηση των Γερμανών Ευρωβουλευτών.

Ο Ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Ράινχαρντ Μπίτικοφερ κατηγόρησε τον Νάιτζελ Φάρατζ για διάδοση “του μίσους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του μίσους ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς” και του ζήτησε να αποσύρει τις δηλώσεις του.

Αρνούμενος να ζητήσει συγγνώμη, ο Νάιτζελ Φάρατζ αιτιολόγησε τη σύγκριση που έκανε επιχειρηματολογώντας ότι οι γερμανικές εφημερίδες περιγράφουν “τους Έλληνες ως τεμπέληδες και άχρηστους και τους Ιταλούς ως δειλούς”, και ότι σε ανταπόδοση ο Τύπος των χωρών αυτών γελοιογραφεί σημαντικές φυσιογνωμίες της γερμανικής πολιτικής σκηνής, τις οποίες παρουσιάζει “να φορούν στολές ναζί”.

“Αυτοί που διαδίδουν τον εθνικισμό σε αυτόν τον οίκο είναι αυτοί που τοποθετούν σημαίες στην έδρα τους για να επιδείξουν τον εθνικισμό τους και στους οποίους όπως γνωρίζω ανήκετε”, ανταπάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προτού απειλήσει να διώξει τον Φάρατζ από την αίθουσα.

Αυτός προτίμησε να βγει από αυτή μόνος του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σουλτς, Άρμιν Μάχμερ, στον Φάρατζ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο που θα αναλογεί σε έως και 10 ημερομίσθια, αν ο Σουλτς αποφασίσει να κινήσει διαδικασία εναντίον του για την πρόκληση προβλήματος στη συνεδρίαση.

Τη Δευτέρα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πήρε αποστάσεις από την αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση, σημειώνοντας ότι η συζήτηση γύρω από έναν επίτροπο για την Ελλάδα είναι “μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε να κάνουμε”.

Αλλά στο βάθος επέμεινε να βρεθεί ένα μέσο για να ωθηθεί η Αθήνα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για τη μείωση του ελλείμματος. “Θα σκεφτούμε τώρα πως θα καταστήσουμε πιο αποτελεσματική” την επίβλεψη, σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα