Ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς προβλέπει διαδοχικές πτωχεύσεις

Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς
Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς ASSOCIATED PRESS

Οι προβλέψει του Τζόζεφ Στίγκλιτς για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικές. Ποιους προβληματισμούς εκφράζει για τα επόμενα χρόνια

Μολονότι δεν βλέπει να έρχεται σήμερα κάποιος οικονομικός κατακλυσμός που να θυμίζει αυτόν του 2008, ο νομπελίστας της οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς προβλέπει εντούτοις χρεοκοπίες κατά συρροή και εκφράζει την έκπληξή του, σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, για το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες «σπαταλούν» από τώρα τα φυσίγγιά τους.

«Βασιζόμενος σ' αυτά που ξέρουμε, θα έλεγα πως δεν βλέπω κρίση», δήλωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος με την ευκαιρία της κυκλοφορίας αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, από τις εκδόσεις Les liens qui liberent, του βιβλίου του με τίτλο «Λαός, εξουσία και κέρδη».

ADVERTISING

Παρόλο που δηλώνει «ανήσυχος» για την πρόσφατη «ένεση» δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) στην αμερικανική διατραπεζική αγορά, παρατηρεί προς το παρόν μια «σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης (...) που θα επιφέρει έναν ορισμένο αριθμό χρεοκοπιών», υπαινισσόμενος το πρόσφατο παράδειγμα του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook.

«Η κακή διαχείριση μιας επιχείρησης δεν έχει αναγκαστικά συνέπειες σε περιόδους ανάπτυξης, όμως από τη στιγμή που η οικονομία επιβραδύνει, βρίσκονται σε χρεοκοπία», διαπίστωσε ο Στίγκλιτς, ο οποίος περιμένει πως και άλλοι όμιλοι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, χωρίς ωστόσο να ξεσπάσει ένας οικονομικός κατακλυσμός παρόμοιος με αυτόν του 2008.

«Είναι αλήθεια πως αυτή η κατάσταση κάνει τους ανθρώπους νευρικούς, όμως χρειάζονται περισσότερες αναταραχές για να προκληθεί μια παγκόσμια κρίση», εκτιμά, αν και δεν αποκλείει «ορισμένες αναδυόμενες χώρες να μπουν σε κρίση», όπως η Αργεντινή. «Όμως δεν πιστεύω πως αυτό θα συμβεί στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε.

Ο Στίγκλιτς είναι επίσης προβληματισμένος με την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκιά της και με αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επαναλάβει το πρόγραμμα αγοράς χρέους, φοβούμενος πως τα μέτρα αυτά, τα οποία ελήφθησαν για να τονωθεί η ανάπτυξη που χωλαίνει, θα αποδειχθούν τελικά μη αποδοτικά.

«Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο ότι οι κεντρικές τράπεζες σπαταλούν πυρομαχικά που θα τους είναι χρήσιμα σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό. «Τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν παρά πολύ λίγα αποτελέσματα», προειδοποίησε υπενθυμίζοντας πως «ακόμη και η Fed είχε αναγνωρίσει πως δεν είχε ουσιαστικά κανέναν μέσο για να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο που αποθαρρύνει τους ανθρώπους να επενδύουν», υπαινισσόμενος την κρίση των τελωνειακών δασμών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network