Ο ‘ταλαντούχος’ κύριος Τόμσεν

Ο ‘ταλαντούχος’ κύριος Τόμσεν

Διορθώσεις και στα εργασιακά ζητά τώρα το ΔΝΤ ζητώντας ουσιαστικά την μετάθεση χρονικά της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, ενώ επιμένει και νομική γνωμοδότηση της συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις

Εκτός από την βόμβα που έβαλε στην πιθανότητα της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, πιστός στην παράδοση που τον θέλει να βάζει τα εμπόδια της τελευταίας στιγμής ο «σκληρός» του ΔΝΤ κ. Πoλ Τόμσεν έβαλε ένα ακόμη εμπόδιο στην επίτευξη τελικής συμφωνίας μέσα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκτός από τα 7 προαπαιτούμενα του Ταμείου τα οποία αφορούσαν τα μέτρα που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο της προπερασμένης Πέμπτης, κατά την διάρκεια του επεισοδιακού Εurogroup της Δευτέρας ζήτησε και διορθώσεις στο μέτρο της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και τις περικοπές των συντάξεων που έχουν ψηφιστεί να εφαρμοστούν από το 2019.

Από την περιληπτική αναφορά των μέτρων που καταγράφονταν στην έκθεση συμμόρφωσης που παρουσίασε η Κομισσιόν στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, παρατήρησε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Αφού λοιπόν χαιρέτησε την υιοθέτηση των μέτρων πολιτικής από τις ελληνικές αρχές και αφού τόνισε ότι το Ταμείο έχει 7 από τα 140 προαπαιτούμενα τόνισε: «Από την πρόσφατη νομοθεσία καλύπτονται τα τρία από αυτά. Σε αυτά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις. Στις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων υπάρχουν συνταγματικές ενστάσεις σχετικά με την συνταγματικότητα των μέτρων. Ζητούμε μια νομική γνώμη που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων και την δέσμευση ότι οι ενστάσεις θα αναστραφού» είπε για να συνεχίσει:

«Στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία επαναφοράς τους στην οποία εμείς δεν έχουμε συμφωνήσει».

Μέσω της διόρθωσης της διαγραφής της ημερομηνίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων της μετενέργειας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης βρίσκεται στο αέρα.

Έτσι, ακυρώνεται και η «παραχώρηση», που έκανε αρχικά η παραχώρηση που έκανε το Ταμείο στην διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα εργασιακά. Ευτυχώς δεν έκανε σχόλιο και για τις ομαδικές απολύσεις όπου και το Ταμείο έχει συμφωνήσει δεν θα αυξηθεί το ποσοστό των απολύσεων από το 5% τον μήνα που είναι σήμερα.

Η πίεση για να υπάρχει για πρώτη φορά εκ των προτέρων νομική γνωμοδότηση για τις περικοπές στις συντάξεις που θα ισχύσουν από το 2019 είναι μάλλον υπερβολική αφού παρά τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας από το ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν από το 2012 δεν υπήρξε καμμία πρακτική δημοσιονομική επίπτωση των τελευταίων ετών.

Το προαπαιτούμενο υπ’ αριθμό 140

Στην ίδια συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι είχε και αυτός να προσθέσει σε ότι αφορά το τελευταίο από τα προαπαιτούμενα που αφορά την ενίσχυση της αυτόνομης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών μαζί βέβαια με ταχεία υιοθέτηση της νομοθεσίας για τα κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα προαπαιτούμενα υπάρχει και αυτό που θέλει τα συναρμόδια υπουργεία διαβουλεύονται με τις ανεξάρτητες αρχές (ΕΛΣΤΑΤ, Επιτροπή Ανταγωνισμού ΕΕΤΤ, ΡΑΕ κτλ) την αναμόρφωση του νόμου 3051/ 2002 για την λειτουργία τους.

Μάλιστα ως ένα πρώτο βήμα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας και παραγραφής της κακού παρελθόντος ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό να πληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο όλα τα δικαστικά έξοδο για την δίωξη του πρώην γενικού γραμματέα της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος απαλλάχθηκε πρόσφατα για δεύτερη φορά από το Συμβούλιο Εφετών για την κατηγορία της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.

(Πηγή φωτογραφίας: sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα