Ο Τσοβόλας αποκαλύπτει πώς βγήκε το “δώστα όλα” – Το παλιό ΠΑΣΟΚ ήταν προοδευτικό

Ο Τσοβόλας αποκαλύπτει πώς βγήκε το “δώστα όλα” – Το παλιό ΠΑΣΟΚ ήταν προοδευτικό
Ο δικηγόρος και πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας Eurokinissi

"Εμείς εφαρμόζαμε την πολιτική της σταθεροποίησης αλλά όχι μέσα από παρατεταμένη ύφεση, ανεργία και φτωχοποίηση του λαού" δήλωσε ο κ. Τσοβόλας προσθέτοντας πως το χρέος αυξήθηκε με χρήματα που πήγαν στις πολυεθνικές και τις τράπεζες. "Βέλη" έριξε προς τον Σημίτη αναφέροντας πως ήταν "η δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ".

Το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Παπανδρέου, Δημήτρης Τσοβόλας, μίλησε στο News 24/7 στους 88,6 με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

“Μας έχετε μπερδέψει είναι αλήθεια. Μια μας λέτε ότι φέρνουμε το τέταρτο μνημόνιο, την άλλη μας λέτε ότι εφαρμόζετε το “Τσοβόλα δώστα όλα”, στο τέλος τα ψηφίζετε και αυτά που είναι τα “δώστα όλα”, είπε ο Πρωθυπουργός νωρίτερα με τον Δημήτρη Τσοβόλα να αποφασίζει να μιλήσει μετά από καιρό για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους για την περίφημη φράση που συνδέεται με το όνομά του.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως την εποχή του ’89 είχε τεράστια δημοφιλία και εκείνος και το ΠΑΣΟΚ “λόγω της προοδευτικής και κοινωνικής πολιτικής του” και πως το “δώστα όλα” δεν είχε να κάνει με τις οικονομικές παροχές για τις οποίες “αδίκως κατηγορείται η κυβέρνηση Παπανδρέου”.

Mε σήκωσαν στα χέρια και διέκοψαν την ομιλία του Παπανδρέου

“Εγώ στη Βουλή είχα νομοσχέδιο τότε. Ο κόσμος από την προηγούμενη βδομάδα που είχε πάει ο Παπανδρέου στο Περιστέρι, με είδαν και με σήκωσαν στα χέρια και διέκοψαν την ομιλία του Παπανδρέου. Οι φωτογράφοι πουλούσαν φωτογραφίες και δικές μου και του Ανδρέα. Ο κόσμος φώναζε Τσοβόλα Τσοβόλα και ο Παπανδρέου που συνήθιζε να κάνει διάλογο με τον λαό είπε το “Τσοβόλα δώστα όλα”, δεν το εννοούσε όμως οικονομικά”, δήλωσε ο δικηγόρος και πρώην υπ. Οικονομικών για να συνεχίσει: 

“Είχα απορρίψει νομοσχέδια και μετά ο Σαμαράς με τον Μητσοτάκη έκαναν τις παροχές και κατηγορούσαν εμένα. Ήταν άθλιοι. Γι αυτό αποφάσισα να αποσυρθώ από την πολιτική. Αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν. Παρέλαβαν 19,5 δις χρέος το ’89 και παρότι τα πήραν όλα από τον λαό και μείωσαν το κράτος, πήγαν το χρέος στα 340 δις. Αυτά τα λεφτά πήγαν στους τραπεζίτες, στις πολυεθνικές, στην Ευρώπη. Εμείς εφαρμόζαμε την πολιτική της σταθεροποίησης αλλά όχι μέσα από παρατεταμένη ύφεση, ανεργία και φτωχοποίηση του λαού. Όχι με συσσώρευση κεφαλαίων στις πολυεθνικές, αλλά με κοινωνικό κράτος. Αποδείξαμε στην πράξη πως αυτή η πρόταση είναι εφικτή. Το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε προοδευτικό, τη λιτότητα την έφερε η ΝΔ”.

Παρέλαβαν 19,5 δις χρέος το ’89 και παρότι τα πήραν όλα από τον λαό και μείωσαν το κράτος, πήγαν το χρέος στα 340 δις

Στη συνέχεια κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάσει στοιχεία για το χρέος που “άφησε” το ΠΑΣΟΚ.

“Ας έρθει κάποιος να κυκλοφορήσει μαζί μου οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτευόμενοι να δουν τι πιστεύει ο λαός για μένα. Εγώ δεν έχω συνοδεία και ασφάλεια. Ο λαός θυμάται και ξέρει τι κάναμε τότε. Να έρθει ο Μητσοτάκης με τα αγαπητά του κανάλια να παρουσιάσουμε έγγραφα, τις αποδείξεις. Είναι ψεύδη όσα λένε για μένα για να δικαιολογήσουν τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική, δεν αντέχουν στον διάλογο. Για εμάς η ανεργία ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, γι αυτό δίναμε μάχη. Οι άνθρωποι αυτοί εφαρμόζουν πολιτική που εξυπηρετούν τους τραπεζίτες. Που πήγαν τα 320 δις που αύξησαν το χρέος από το ’89 μέχρι σήμερα; Να δώσουν στοιχεία. Θέλουν να αγιοποιήσουν τον μακαρίτη τον Μητσοτάκη”.

“Η στροφή του ΠΑΣΟΚ που το οδήγησε στο 5% ξεκίνησε από τον Σημίτη”, είπε τον οποίο χαρακτήρισε “δεξιά στροφή για το ΠΑΣΟΚ”.

“Ο κ. Σημίτης και ο Πάγκαλος έβγαλαν το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης που για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνώριζε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και έλεγε πως καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων αν δεν συμφωνήσει και η δεύτερη χώρα”, δήλωσε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για να καταλήξει απαντώντας σε ερώτηση σχετική με μια πιθανή επαναδραστηριοποίησή του, την οποία μάλιστα δεν αποκλείει:

“Αν έρθουν νέοι άνθρωποι και αποφασισμένη νεολαία να βγει μπροστά, θα τη βοηθήσω με χέρια και πόδια γιατί η χώρα έχει κινδύνους. Φοβάμαι την Τουρκία και αυτή τη φορά δεν κάνει πλάκα. Θέλει να προωθήσει τις μακροχρόνιες διεκδικήσεις τους που είναι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Είναι επιθετική η πολιτική της και θα παραμείνει για να μην πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα