ΟΔΔΗΧ: 3 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο
Διαβάζεται σε 2'
Το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 31 δισ. ευρώ για μια έκδοση ύψους 3 δισ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε υπερκάλυψη άνω των δέκα φορών.
- 11 Ιουνίου 2026 10:34
Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου λήξης Ιουνίου 2036, με τις προσφορές να εκτοξεύονται στα 31 δισ. ευρώ, κάτι που απο το οικονοικό επιτελείο προσμετράρται ως θετικό δείγμα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών και πληροφορίες του IFR, που επικαλούνται τα ΜΜΕ, η τελική τιμολόγηση διαμορφώθηκε στις 68 μονάδες βάσης πάνω από το mid-swap, ενώ με τη συγκεκριμένη συναλλαγή το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καλύψει περίπου το 95% των φετινών δανειακών του αναγκών.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία για τις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των προσδοκιών για νέα αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 31 δισ. ευρώ για μια έκδοση ύψους 3 δισ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε υπερκάλυψη άνω των δέκα φορών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι μετά τη χθεσινή έκδοση η Ελλάδα έχει καλύψει περίπου το 95% των προγραμματισμένων δανειακών αναγκών του 2026. Αυτό προσφέρει σημαντική ευελιξία στον ΟΔΔΗΧ για το υπόλοιπο του έτους, καθώς μειώνει την ανάγκη νέων εξόδων στις αγορές σε μια περίοδο όπου η πορεία των επιτοκίων παραμένει αβέβαιη.