Οι διαγωνισμοί για έργα που θα “τρέξουν” το καλοκαίρι

Οι διαγωνισμοί για έργα που θα “τρέξουν” το καλοκαίρι
Στιγμιότυπο από την Ιόνια Οδό Eurokinissi

Μεταξύ άλλων έρχονται και δημοπρατήσεις για μονάδες απορριμμάτων.

Μπορεί να είμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η δραστηριότητα γύρω από τους διαγωνισμούς των μεγάλων έργων. Η ξέφρενη πορεία δημοπρατήσεων της περιόδου 2021-2022 μπορεί να έχει κοπάσει, όμως η ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021-2027 και των ΣΔΙΤ θα συνεχίζει να παράγει νέα προς υλοποίηση έργα.

Σε αυτό το κλίμα μέσα στο καλοκαίρι αναμένουμε σημαντικούς διαγωνισμούς μέσω των οποίων οι κυρίως οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι βλέπουν ευκαιρίες περαιτέρω διόγκωσης του ήδη μεγάλου ανεκτέλεστου που διαθέτουν.

Παράλληλα έχουμε και διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη είτε από το 2022 είτε μέσα στο 2023 και οι οποίοι ολοκληρώνονται, άρα θα έχουμε μια νέα γενιά υπογραφών συμβάσεων και νέων έργων που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται.

Ποια έργα δημοπρατούνται

Πρώτο έργο στη λίστα μας είναι η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού με την αναβάθμιση του τμήματος Ιωάννινα-Κακαβιά. Η δημοπράτηση του έργου έχει πάει (μετά από αναβολές και επαναδημοπράτηση) στις 22 Ιουνίου. Το έργο έχει μεγάλη ιστορία πίσω του και είναι μια από τις σταθερές διεκδικήσεις των Ηπειρωτών. Το κόστος ανέρχεται σε 310 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πολλές μεγάλες εταιρείες. Η διάρκεια του είναι 54 μήνες. Αναθέτουσα Αρχή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Λίγο νωρίτερα, στις 15 Ιουνίου θα δημοπρατηθεί το οδικό έργο Μακρακώμη-Τυμφρηστός, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τμήμα του άξονα Λαμία-Καρπενήσι και θεωρείται έργο κλειδί για τη βελτίωση των χρόνων αλλά και αύξησης της οδικής ασφάλειας. Η διάρκεια του είναι 54 μήνες.Αναθέτουσα Αρχή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Για τις 16 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η δημοπράτηση για το ΚΕΛ Ραφήνας, ύστερα από πολλές παρατάσεις. Το έργο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την διαχείριση των λυμάτων στην Ανατολική Αττική. Είναι από τα έργα-σημαίες της ΕΥΔΑΠ η οποία είναι η αναθέτουσα αρχή. Το κόστος είναι 110 εκατ. ευρώ και η διάρκεια 30 μήνες.

Στις 7 Ιουλίου ξεκινά και ο σημαντικός διαγωνισμός του ΤΕΕ για την παρακολούθηση των γεφυρών σε όλη την επικράτεια. Με το έργο επιχειρείται να διαπιστωθούν σε τι κατάσταση είναι εκατοντάδες γέφυρες πολλές εκ των οποίων είναι κατασκευασμένες εδώ και πολλές δεκαετίες. Το κόστος ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ.

Οι Μονάδες Απορριμμάτων

Πολλές όμως οι δημοπρατήσεις και για Μονάδες Απορριμμάτων. Στις 19 Ιουνίου έχουμε την δημοπράτηση για την Μονάδα Απορριμμάτων της Λάρισας. Το κόστος ανέρχεται σε 124 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του είναι 21 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αύριο 8 Ιουνίου δημοπρατείται μετά από πάρα πολλές παρατάσεις και η Μονάδα Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία που αφορά τον ανατολικό της τομέα. Πρόκειται για ένα από τα πολύ μεγάλα έργα ύψους 241 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια των έργων είναι 24 μήνες και αναθέτουσα αρχή ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις 23 Ιουνίου δημοπρατείται και η Μονάδα Απορριμμάτων του Βόλου. Το έργο ύψους 43 εκατ. ευρώ θεωρείται σημαντικό καθώς θα καλύψει τις ανάγκες όλου του Νομού. Η διάρκεια των έργων είναι 36 μήνες και αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Βόλου.

Στις 20 Ιουνίου δημοπρατείται η Μονάδα Απορριμμάτων της Καβάλας. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια καθώς η πρώτη δεν προχώρησε και έτσι το έργο επαναδημοπρατήθηκε. Το κόστος ανέρχεται σε 101 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια των έργων είναι 36 μήνες και αναθέτουσα αρχή είναι η ΔΙΑΜΑΘ.

Αρδευτικά έργα

Στις 9 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη, μετά από 3 παρατάσεις η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο-ΣΔΙΤ που αφορά το Φράγμα Χοχλακίων. Η διάρκεια των έργων είναι 3 έτη και της σύμβασης 300 μήνες. Το κόστος ανέρχεται σε 69,31 μήνες και αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις 19 Ιουνίου προγραμματίζεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο-ΣΔΙΤ που αφορά στη Μεταφορά-Διανομή νερού από τον Νέστο ποταμό στην πεδιάδα της Ξάνθης. Το έργο είναι ύψους 210 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες και αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις 30 Ιουνίου ξεκινά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμα ένα αρδευτικό έργο ΣΔΙΤ. Το κόστος είναι 122 εκατ. ευρώ και αφορά το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίας στην Πέλλα. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες και αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις 16 Ιουνίου έχουμε άλλο ένα αρδευτικό έργο ΣΔΙΤ. Πρόκειται για τα αρδευτικά δίκτυα Υπέρειας Λάρισας-Ορφανών Καρδίτσας. Το κόστος του έργου αγγίζει τα 133 εκατ. ευρώ και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες και αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα