Απανωτά λουκέτα

Απανωτά λουκέτα

Πριν περίπου πέντε χρόνια, τα ίντερνετ καφέ ξεπερνούσαν τον αριθμό των 5.000. Οι φτηνές οικιακές συνδέσεις ίντερνετ και οι χαμηλές τιμές σε λάπτοπ και netbooks οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση του τζίρου των καταστημάτων. Εκρηξη ανεργίας και λουκέτων

Πριν από περίπου μία επταετία, τα Ιντερνετ καφέ αριθμούσαν περί τις 5.000 πανελλαδικά. Σήμερα, υπολογίζονται σε περίπου 1.000.

Οι λόγοι για τα χιλιάδες «λουκέτα» (που θυμίζουν την κρίση των βίντεο κλαμπ), πολλοί. Αφ’ ενός, το Ιντερνετ έγινε προσιτό οικονομικά στα νοικοκυριά. Το 2010, οι «γρήγορες» οικιακές συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2009, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 31.400 νέες συνδέσεις Ιντερνετ κάθε μήνα.

Aφ’ ετέρου, οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα netbooks έγιναν επίσης πιο προσιτά σε ευρύτερο κοινό, «με δόσεις ή χωρίς».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής" ολοένα και περισσότερα στέκια, από μικρά καφέ έως μεγάλα κεντρικά βιβλιοπωλεία, παρέχουν στους πελάτες τους που θα καθήσουν εκεί με τον φορητό υπολογιστή τους δυνατότητα δωρεάν ασύρματης σύνδεσης στο Ιντερνετ. Κοντά στα παραπάνω, μεγάλο τμήμα της πελατείας των Ιντερνετ καφέ... έγινε «καπνός» με τη διά νόμου απαγόρευση του καπνίσματος.

Οι πελάτες που εξακολουθούν να επισκέπτονται Ιντερνετ καφέ για παροχές που παραμένουν προς το παρόν απαραίτητες, όπως η εκτύπωση ενός κειμένου ή η «σάρωση» εγγράφων σε σκάνερ, δεν αρκούν για να καλύψουν το κενό.

«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια η δουλειά έχει καταγράψει κάμψη 40%», αναφέρουν ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Ομως, η «χρυσή διετία» 2004 - 2006 των Ιντερνετ καφέ έχει πιθανόν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πλέον, οι μικρές αγγελίες βρίθουν πωλήσεων Ιντερνετ καφέ, οι ιδιοκτήτες των οποίων είδαν την κρίση να καταφθάνει πολύ νωρίτερα απ’ ότι στην υπόλοιπη αγορά.

Η χρέωση συνήθως ξεκινάει από 1,50 ευρώ την ώρα. Οι gamers είναι συνήθως έφηβοι και φοιτητές που συναντιούνται στα Ιντερνετ καφέ κυρίως βράδυ και παίζουν μαζί διαδικτυακά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων (rpg games) όπως το World of Warcraft το Counterstrikes ή διαγωνίζονται σε τουρνουά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά
SHARE:

24Media Network