Φορολογικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Φορολογικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Ηλεκτρονικές συναλλαγές. 123rf.com

Σταθερό ποσοστό για μισθωτούς και μη μισθωτούς το 30% του ετήσιου εισοδήματος, φόρος 22% ως πέναλτι για το ποσοστό που υπολείπεται , αποδείξεις με «πολλαπλασιαστή» φέρνει μεταξύ άλλων το νέο καθεστώς στις ηλεκτρονικές συναλλαγές .

Βασικό τμήμα στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα αναλυθεί σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό είναι και η υποχρεωτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών .

 Με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες η βασική αλλαγή είναι ότι το ποσοστό του 30% στο ετήσιο εισόδημα δεν θα ισχύει μόνο για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες ( αφού οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποσυνδέονται τελείως από το αφορολόγητο ) αλλά για όλους .

 Η υστέρηση έναντι ελάχιστου ποσοστού για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα φέρνει φόρο 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα υπολείπεται από το 30 %. Για παράδειγμα ένα φορολογούμενος με εισόδημα 25000 πρέπει σήμερα να συγκεντρώσει 3.250 ευρώ αποδείξεων . Με το νέο καθεστώς θα πρέπει να συγκεντρώσει 7500 ευρώ είτε είναι μισθωτός είτε έχει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα . Αν παρουσιάσει στο τέλος του χρόνου 5000 αποδείξεις θα πρέπει να πληρώσει φόρο 22% για τις 2500 που του λείπουν για να συμπληρώσει το 30% του αφορολόγητου δηλαδή να φορολογηθεί με επιπλέον 550 ευρώ .

 Για πρώτη φορά υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων θα έχουν και όσοι έχουν εισόδημα μόνο από ακίνητα και ήταν έως τώρα από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών δαπανών

 Ερωτήματα για τους μη μισθωτούς

 Ωστόσο εκτός από το πέναλτι το οικονομικό επιτελείο αναζητά και ένα πακέτο θετικών μέτρων. Τούτο διότι ο επιπλέον φόρος μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους μισθωτούς τους συνταξιούχους και τους κατ επάγγελμα αγρότες . Με τους μη μισθωτούς όμως το θέμα αλλάζει . Η μη επίτευξη του ελάχιστου των αποδείξεων μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε απόκρυψη εισοδήματος ώστε οι συγκεντρωθείσες αποδείξεις να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος . Πάντως τα κίνητρα δεν αναμένεται να είναι έτοιμα κατά την διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου

 Ανοιχτό είναι επίσης και το εγχείρημα με την συγκέντρωση του ορίου για τους μη μισθωτούς χρειάζεται περισσότερη τεχνική επεξεργασία καθώς οι μη μισθωτοί θα είναι ταυτόχρονα πωλητές και αγοραστές μέσω της ηλεκτρονικής οδού . Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος τρόπος να διαχωρίζονται οι επαγγελματικές δαπάνες για τις οποίες εκδίδεται τιμολόγιο έστω και αν έχουν καλυφθεί με ηλεκτρονική πληρωμή από τις καταναλωτικές δαπάνες που θα μετράνε στον υπολογισμό του 30% αν δεν θέλει κάποιος να βρεθεί προ απροόπτου.

 Βοηθητικά μέτρα

 Σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο οικονομικών θα προτείνει στην διαβούλευση που θα ακολουθήσει μετά την δημοσιοποίηση του συνόλου του νομοσχεδίου δύο μέτρα .

 Το πρώτο είναι το χαμηλότερο πλαφόν των αποδείξεων που θα είναι είναι εφεξής 20.000 ευρώ αντί 34.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα .Συνεπώς το 30% θα ισχύσει αυστηρά μέχρι και το εισόδημα των 67.000 ευρώ . Από εκεί και πάνω το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων θα περιορίζεται στα 20.000 ευρώ .

 Το δεύτερο μέτρο αφορά όλους και συνίσταται στο ότι κάποιες συγκεκριμένες ηλεκτρονικές αποδείξεις για παροχή υπηρεσιών από κλάδους που ενοχοποιούνται για υψηλή φοροδιαφυγή ( γιατρούς δικηγόρους μηχανικούς τεχνικά επαγγέλματα ) θα ισχύουν ως διπλό ποσό για την συγκέντρωση του 30% των αποδείξεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα