ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Πόσο θα βγει η δόση εξόφλησης των κορονοχρεών για 600 χιλιάδες επιχειρήσεις

Κατά μέσο όρο κάθε μία από περίπου 600 χιλιάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέφει από την αρχή του επόμενου έτους γύρω στα 300 ευρώ κάθε μήνα για τους χρωστούμενους φόρους της πανδημίας με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Πολίτες με μάσκες στην Πλατεία Συντάγματος

Πώς η μεταφορά έδρας στην Ελλάδα για ξενιτεμένους, ψηφιακούς νομάδες κι επιχειρηματίες φέρνει "κούρεμα" φόρων

Για όσους είτε νεομετανάστες, είτε ψηφιακούς «νομάδες», είτε αλλοδαπούς επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για 7 χρόνια με βάση σχετική διάταξη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Νέα τροπολογία του Υπ Οικονομικών εν όψει φορολογικών δηλώσεων - Τι έρχεται για προκαταβολή φόρου;

Μειώνεται, κατά 2% (από 24% που ισχύει σε 22%), ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και εφεξής, ενώ αποκλιμακώνεται το ποσοστό προκαταβολής του φόρου γιε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά όχι για τις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Κλειδί η φορολόγηση των "φορολογικών παραδείσων" για βιώσιμα οικονομικά

παράλληλα με τις μειώσεις έστω και οριακά των φορολογικών συντελεστών, αλλά και του δραστικού περιορισμού της προκαταβολής φόρου, στόχος είναι να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ.

Τέλος χρόνου για το "φορολογικό διαζύγιο" του 2021

Τέλος χρόνου για το "φορολογικό διαζύγιο" του 2021

Στις χωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Υπουργείο Οικονομικών

Κίνητρα για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό

Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπουν απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Αλλαγή ατζέντας από κορονοϊό σε οικονομία με στόχο τη μεσαία τάξη 

Ο Κ.Μητσοτάκης συνεχίζει να προβάλλει τις φορολογικές ελαφρύνσεις, θέλοντας να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη και να δώσει μία προοπτική πέρα και μετά από την πανδημία του κορονοϊού 

Τράπεζα της Ελλάδος

Πρωτογενές έλλειμμα 3,424 δισ. ευρώ τον Μάρτιο - Οι "τρύπες" στα έσοδα

Μπορεί η εικόνα να είναι καλύτερη από τη στοχοθεσία ωστόσο όπως φαίνεται όλα θα εξαρτηθούν από τι θα γίνει στο μέτωπο της ανάπτυξης στο β' εξάμηνο του έτους, αλλά και των αναγκών στήριξης των επιμέρους κλάδων της οικονομίας, σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων - φωτογραφία αρχείου

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Το χρονοδιάγραμμα, οι δόσεις εξόφλησης και οι εκκρεμότητες

Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου που ορίζει ο νόμος για την υποβολή των δηλώσεων φαίνεται και για φέτος να πηγαίνει για το τέλος Ιούλιου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι παρέμεινε ανοιχτή και τον Αύγουστο και οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν θεωρούνταν εμπρόθεσμες.

Start-up επιχείρηση

Αναζητώντας τις νέες "ΒΕΑΤ": Μεγάλες εκπτώσεις φόρου για όσους ποντάρουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Ο "επενδυτικός άγγελος" μπορεί να τύχει του δικαιώματος έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα για εισφορές κεφαλαίου σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι του συνολικού ποσού των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Πισίνα σε ταράτσα πολυκατοικίας

Τεκμήρια διαβίωσης: Πώς θα καλυφθούν φέτος για την αποφυγή έξτρα φόρου;

Πώς θα καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και θα αποφύγουν τις επιβαρύνσεις φόρου όσοι έχουν δει απώλειες το 2020. Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας εν μέσω lockdown

Φορολογικές Δηλώσεις: Διπλό σωσίβιο για φόρους και τεκμήρια από τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων

Τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Επιστολή στοιχηματικών στο ΥΠΟΙΚ: Ανεφάρμοστος ο νέος φόρος για τους παίκτες - Τι πρέπει να αλλάξει

Διευκρινίσεις σχετικά με το νέο τρόπο φορολόγησης του παίκτη, "ανά δελτίο", ζητά η Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας. Οι προτάσεις για τη βελτίωση της διάταξης και η απαραίτητη παράταση μέχρι τον Ιούλιο.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τις κοινωνικές ανισότητες

Οι προγραμματικές θέσεις της αξιωματκής αντιπολίτευσης για εργασία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, φορολογία και τράπεζικό σύστημα που εγκρίθηκαν από το Πολιτικό Συμβούλιο

Η μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει τους χειρότερους παραβάτες

Η μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει τους χειρότερους παραβάτες

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα, πιέζοντας για αλλαγές στην κατάρτιση του καταλόγου φορολογικών παραδείσων της Ε.Ε., καθώς αυτή τη στιγμή κρίνεται ότι «προκαλεί σύγχυση και είναι αναποτελεσματικός».