Όλο το πρόγραμμα αποεπένδυσης μη τραπεζικών συμμετοχών της Τράπεζας Πειραιώς – Η 'επιστροφή' από τη ΝΑ Ευρώπη

Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς
Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς EUROKINISSI

Οι μη τραπεζικές συμμετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που είναι σε πώληση. Από ποιές χώρες αποχωρεί. Ολο το σχέδιο

Περιορίζει σταδιακά τη διεθνή της παρουσία η Τράπεζα Πειραιώς, αποχωρώντας από συγκεκριμένες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.  Μέσα σε ενάμιση χρόνο, η Τράπεζα Πειραιώς “έφυγε” από τις αγορές της Κύπρου, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και προσφάτως της Σερβίας, ενώ , μειώνει την παρουσία της με πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων και σε άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Την ίδια στιγμή, εντείνει την αποεπένδυσή της από μη τραπεζικές συμμετοχές, όπως το Ντυνάν, την Αττική οδό , Νηρέα, Σελόντα, Hellenic Seaways, Avis Rent κ.α.

Χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε η πώληση της τραπεζικής θυγατρικής του Ομίλου Πειραιώς στη Σερβία, καθώς και της τοπικής εταιρίας leasing, που θα περάσει στον έλεγχο της σερβικής Direktna Banka A.D., έναντι τιμήματος που κυμαίνεται από 58- 61 εκατ ευρώ ( θα διαμορφωθεί συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής – το πρώτο τρίμηνο του 2018 – και ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες).  Το τίμημα θα καταβληθεί σε μετρητά.

Η μείωση της διεθνούς της παρουσίας

Πριν την αποχώρηση από την αγορά της Σερβίας και την πώληση της  Piraeus Bank Belgrade (PBB) που τελεί ακόμη υπό την αίρεση των αρχών, η Τράπεζα Πειραιώς, πραγματοποίησε πριν από 18 μήνες, την πώληση των τραπεζικών θυγατρικών της στην Αίγυπτο (Piraeus Bank Egypt) και τις ΗΠΑ (Marathon Bank). Την ίδια περίοδο, ο Ομιλος μεταβίβασε και μία σειρά θυγατρικών εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Oι πιο πρόσφατες κινήσεις περιλαμβάνουν επίσης, την μεταβίβαση τον Δεκέμβριο του 2016 πλειοψηφικού ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου ΛΤΔ ώστε μετά και την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε ο αγοραστής, το ποσοστό της τράπεζας περιορίστηκε σε 17,7%.

Στο μεταξύ, τον Ιούλιο η τράπεζα και συγκεκριμένα η θυγατρική της Piraeus Bank Belgrade (PBB) προχώρησε σε συμφωνία για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων 47 τοπικών μεγάλων και μικρών/ μεσαίων εταιρικών πελατών συνολικού ύψους 43 εκατ.ευρώ.

H τράπεζα έχει προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων της τάξης των 0,5 δις.ευρώ σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία .

Συνοπτικά, στο πλαίσιο υλοποίησης της agenda 2020, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί με επιτυχία ένα σχέδιο μείωσης της διεθνούς παρουσίας - στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης -  όπως και αποεπένδυσης από μη τραπεζικές συμμετοχές στην ίδια κατεύθυνση .

Ειδικότερα:

Πώληση μη τραπεζικών συμμετοχών- Ποιές είναι

H τράπεζα Πειραιώς  προχώρησε επιτυχώς στην πώληση της θυγατρικής της «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία», γνωστή ως Avis Rent a Car, έχει συμφωνήσει την μεταβίβαση του 40% της Hellenic Seaways στην Αttica Συμμετοχών ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αποεπένδυση από τις συμμετοχές της (κατά 33%) σε Νηρέα και Σελόντα.

Προς αποεπένδυση βρίσκεται η συμμετοχή στο Ντυνάν, η συμμετοχή κατά 10% στην Αττική Οδό και του 27% του terminal στον Αστακό, όπως επίσης του 28% στο κτήμα Μέρλιν στην Κέρκυρα.

Η χθεσινή συμφωνία αποχώρησης από τη Σερβία

Χθες το βράδι, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση των τραπεζικών και leasing δραστηριοτήτων της στη Σερβία, στη Direktna Banka A.D., έναν τραπεζικό όμιλο της Σερβίας που αυξάνει δυναμικά την παρουσία του στην τοπική αγορά. Το συνολικό τίμημα σε μετρητά θα διαμορφωθεί από €58 εκατ έως €61 εκατ, ανάλογα με την οικονομική απόδοση των πωληθέντων περιουσιακών στοιχείων μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με συνδυασμό πώλησης και ταυτόχρονης μείωσης κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς AD Beograd.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε σχετικές κανονιστικές και εταιρικές εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Σερβικής Κεντρικής Τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018, μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και συνιστά ουδέτερη κεφαλαιακά πράξη για την Τράπεζα Πειραιώς.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Xρήστος Μεγάλου δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το ισχύον Σχέδιο Αναδιάρθρωσης για μείωση της διεθνούς παρουσίας μας, ανακοινώνουμε την πώληση των σερβικών δραστηριοτήτων μας στην Direktna Banka μετά από μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία πώλησης. Πιστεύουμε ότι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς στο Βελιγράδι θα ωφεληθούν από την ένταξή τους σε ένα διευρυμένο τοπικό τραπεζικό όμιλο και προσβλέπουμε στην έγκαιρη ολοκλήρωση της συναλλαγής».

Η BNP Paribas ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας για τη συναλλαγή και ως νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρείες «Clifford Chance» και  «Andric Law Office».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποχαιρετά τη Σερβία η Τράπεζα Πειραιώς

SHARE:

24Media Network