ΟΜΙΛΟΣ ΑΒΑΞ: Ανεκτέλεστο ρεκόρ με 3,4 δισ. ευρώ – Ξεκινούν και πάλι τα έργα στη Γραμμή 4 του Μετρό

Διαβάζεται σε 3'
Ξενάγηση από τον Όμιλο AVAX, στους εκπροσώπους του τύπου, στη σήραγγα του Μετρό στην Κατεχάκη, όπου πραγματοποιούνται τα έργα του μετροπόντικα για τη Γραμμή 4, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι ξεκινούν αρχικά με πενθήμερη 8ωρη εργασία μέχρι να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και όταν υπάρξει θετική κατάληξη μετά θα δουλέψουν “στο φουλ οι μηχανές”.

Με ανεκτέλεστο ρεκόρ 3,4 δισ. ευρώ προχωρά ο Όμιλος ΑΒΑΞ ενώ παράλληλα διεκδικεί νέα έργα 3,5 δισ. ευρώ. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΒΑΞ, κ. Χρήστος Ιωάννου στην χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση, οι Κατασκευές, ως το core business του Ομίλου, θα συνεχίσουν να παράγουν ολοένα και περισσότερες ταμειακές ροές το επόμενο διάστημα, οι Συμμετοχές σε ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις δημιουργούν ώριμες αποδόσεις και θετικές ταμειακές ροές, δίνοντας τη δυνατότητα είσπραξης σημαντικών μερισμάτων σε ετήσια βάση, ενώ οι Νέες Επενδύσεις θα τροφοδοτηθούν από την επικερδή δραστηριότητα στους τομείς των Κατασκευών και των Συμμετοχών.

Στον πυλώνα των Κατασκευών, η ΑΒΑΞ διαθέτει σήμερα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 3,4 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή έργων, έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση του περιθωρίου EBITDA φτάνοντας τα 26,7 εκατ. ευρώ το 2023 από 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει περαιτέρω αύξηση του τζίρου και βελτίωση της κερδοφορίας από το 2024 και έπειτα.

Όσον αφορά τις Νέες Επενδύσεις, στον τομέα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει προεπιλεγεί σε 25 διαγωνισμούς με προϋπολογισμό άνω των 3,5 δισ. ευρώ, από το οποίο αναμένει να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι.

Η διοίκηση υπογράμμισε ότι ο Όμιλος αναζητά νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια και το real estate. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην IXION, ως το ενεργειακό όχημα της ΑΒΑΞ για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις εφαρμογές ηλεκτροκίνησης καθώς και στις οικιστικές αναπτύξεις σε νησιά ως προτεραιότητα της εταιρείας στον τομέα του real estate.

Ξεκινούν τα έργα της γραμμής 4

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com οι εργαζόμενοι ξεκινούν αρχικά με πενθήμερη 8ωρη εργασία μέχρι να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και όταν υπάρξει -πράγμα που όλοι εύχονται- θετική κατάληξη μετά θα δουλέψουν “στο φουλ οι μηχανές”.

Από την πλευρά του ο κ.Μιτζάλης μιλώντας για το θέμα σημείωσε πως η εταιρεία σέβεται τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις, πληρώνει σύμφωνα με αυτές, ενώ όπως είπε η ΑΒΑΞ δεν χρωστά, είναι ενήμεροι, ενώ πληρώνει και τις όποιες υπερωρίες. “Υπάρχουν κατά καιρούς απεργίες, που δεν θέλω εγώ να κρίνω εάν είναι υποβολιμαίες, αλλά ζητάει ένα σωματείο +15%, δεν είναι μόνο αν το δώσουμε εμείς, θα συμπαρασύρει μια σειρά εταιρειών. Σεβόμαστε τις Συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τα συνδικάτα, πιστεύω ότι θα βρούμε κοινή λογική χωρίς να υπάρχει επίπτωση στο έργο. Μετά τη 15ήμερη απεργία, έχουμε τη διαβεβαίωση μετά τη Γενική Συνέλευση του σωματείου ότι αύριο ξεκινούν οι εργασίες και από την άλλη εβδομάδα θα καθίσουμε στο τραπέζι ώστε να δούμε σε εύλογα περιθώρια τι μπορούμε να δώσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Η απεργία είχε ξεκινήσει στις 20 Μαϊου και από σήμερα η επιστροφή στα εργοτάξια θα σημάνει την επιστροφή σε μια πρώτη κανονικότητα. Σε χθεσινή ερώτηση για τα κοντινά ορόσημα του έργου, δηλαδή να φτάσει ο πρώτος μετροπόντικας στο σταθμό Βεϊκου και ο δεύτερος μετροπόντικας να ξεκινήσει να σκάβει με ρυθμό, ο κ.Μιτζάλης σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να κερδηθεί ο χρόνος και να πιαστούν οι χρόνοι που έχουν προγραμματιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα