Όπλα made in USA στη Σαουδική Αραβία

Όπλα made in USA στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση Μπους πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και σε πέντε χώρες του Κόλπου

Η κυβέρνηση Μπους πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία και σε πέντε χώρες του Κόλπου, για τα επόμενα δέκα χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του κυριακάτικού φύλλου της εφημερίδας “Νιου Γιορκ Τάιμς” και της “Ουάσιγκτον Ποστ”.

Επίσης, η “Ουάσιγκτον Ποστ” επικαλούμενη δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων γράφει ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να εγκρίνει 30 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια για το Ισραήλ και 13 δις για την Αίγυπτο. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή τα συμβόλαια αυτά στοχεύουν στο να ενισχύσουν τους δεσμούς της Ουάσιγκτον με τη Μέση Ανατολή και να αυξήσουν την επιρροή της στην περιοχή.

Το δημοσίευμα των κυριακάτικών “Τάιμς” της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο το “πακέτο” πώλησης να περιέχει εξελιγμένα όπλα όπως δορυφορικά κατευθυνόμενες βόμβες για την αναβάθμιση των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία που θα παρουσιασθεί επισήμως στο Κογκρέσο το φθινόπωρο, προωθείται , ενώ χθες κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες του ότι η Σαουδική Αραβία παίζει έναν μη παραγωγικό ρόλο στο θέμα του Ιράκ. Η διαβεβαίωση ότι η Σαουδική Αραβία θα παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στις αμερικανικές προσπάθειες στο Ιράκ δεν περιλαμβάνεται στους όρους της συμφωνίας για τα όπλα.

Η αύξηση των πωλήσεων όπλων αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, προσθέτει η ίδια πηγή στου Τάιμς. Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα λάβουν επίσης αυξημένη βοήθεια με βάση την ίδια συμφωνία.

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πωλήσεις στο Ισραήλ, τον κυριότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενημερώθηκαν για την πιθανή συμφωνία αυτή την εβδομάδα, κίνηση την οποία είχε ζητήσει από μόνη της η Σαουδική Αραβία πριν οι δύο χώρες καταλήξουν στην τελική συμφωνία για το πακέτο των όπλων, γράφουν οι “Τάιμς”. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να κατευνάσουν τις ανησυχίες του Ισραήλ και των μελών του Κογκρέσου, αυξάνοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το εβραϊκό κράτος και θέτοντας περιοριστικούς όρους στη Σαουδική Αραβία για το βεληνεκές των βομβών αλλά και για το πόσο κοντά στο Ισραήλ θα τοποθετηθούν τα όπλα. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασαν το δημοσίευμα των “Τάιμς” και εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν ήταν διαθέσιμος για οποιοδήποτε σχολιασμό.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα