Optima Bank: Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Δημόσια Προσφορά για την εισαγωγή στο ΧΑ

Διαβάζεται σε 3'
optima
Υποκατάστημα της τράπεζας Optima Bank INTIME

Εγκρίθηκε χθες το ενημερωτικό δελτίο από την ΕΚ. Στόχος άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ. Κλείδωσαν και οι τέσσερις βασικοί μέτοχοι, η ολλανδική Reggeborgh, το fund Fiera Capital, η κυπριακή “K HAMDOUN CONSULTANCY” και η φυσικά η Motor Oik που συνολικά θα συνεισφέρουν 51 εκατ. ευρώ.

Προ των πυλών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται πλέον η Optima Bank καθώς αργά χθες το απόγευμα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς ενώ «κλείδωσαν» και οι τέσσερις βασικοί μέτοχοι με την συμμετοχή των οποίων θα διενεργηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, εκτός της Motor Oil και της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία ήταν γνωστό τις τελευταίες ημέρες ότι θα καλύψει μέρος της Δημόσιας Προσφοράς, η διοίκηση της Optima Bank εξασφάλισε και την συμμετοχή τριών ακόμη βασικών επενδυτών στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα η ολλανδική Reggeborgh, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χένρι Χόλτερμαν. και συνεταίρος της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δεσμεύτηκε να βάλει 21 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι Χ, Χόλτερμαν είναι αυτή τη στιγμή και μέτοχος στην Alpha Bank με ένα ποσοστό που εκτιμάται ότι είναι κοντά στο 9%.

Η κυπριακή εταιρεία, με την επωνυμία “K HAMDOUN CONSULTANCY LTD” δεσμεύτηκε να βάλει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, ενώ ο τέταρτος μέτοχος είναι το fund Fiera Capital, το οποίο την τελευταία διετία δείχνει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές τραπεζικές μετοχές και δεσμεύτηκε να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ.

Στα 41 εκατ. ευρώ, που δεσμεύτηκαν να επενδύσουν οι τρεις προαναφερθέντες βασικοί επενδυτές, πρέπει να προστεθεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ της Motor Oil, η οποία μέσω της Ireon Investments δήλωσε εγγράφως στο Δ.Σ της Optima τη δέσμευσή της να συμμετάσχει στην αύξηση μέσω δημόσιας προσφοράς, αιτούμενη νέες μετοχές συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε χθες το απόγευμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η δημόσια προσφορά για την ΑΜΚ της Optima Bank θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 27 – 29 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα η Δημόσια Προσφορά «αφορά την παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων έως 21.000.000 νέων μετοχών (δημόσια προσφορά έως 19.950.000 νέων μετοχών και παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων έως νέων 1.050.000 μετοχών), με καταβολή μετρητών για άντληση κεφαλαίων ύψους έως €151.200.000, με αποκλεισμό (κατάργηση) του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του συνόλου των μετοχών της εταιρίας».

Η εταιρεία προχωρά στην έκδοση 19.950.000 νέων, κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας €3,45 εκάστης και την προσφορά μέσω παράλληλης διάθεσης σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 1.050.000 νέων, κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας επίσης €3,45. Συνολικά δηλαδή 21.000.000 νέες μετοχές οι οποίες θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου της Τράπεζας κατά ποσό €72.450.000, με δυνατότητα μερικής κάλυψης, με καταβολή μετρητών και αποκλεισμό (κατάργηση) του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με την από 30.08.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα