Όταν ο Βαρουφάκης προέβλεπε το κλείσιμο των τραπεζών πριν το δημοψήφισμα

Όταν ο Βαρουφάκης προέβλεπε το κλείσιμο των τραπεζών πριν το δημοψήφισμα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προέβλεπε πως η απόρριψη της πρότασης των δανειστών στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης πριν από το δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών (Vid)

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που έλαβε μέρος στις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις πριν το δημοψήφισμα, εμφανίζεται στο τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Channel 4 News και του  Guardian, Paul Mason, μαζί με τη δημοσιογράφο Θεόπη Σκαρλάτου.

“Έχω τη βάσιμη υποψία πως οι ισχυρές χώρες εντός του Eurogroup έχουν αποφασίσει να μας προτείνουν κάτι που δεν θα μπορούμε να υπογράψουμε. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής”, λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πρώτο λεπτό του επεισοδίου. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση του Mason σχετικά με το αν η χώρα είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαντά: “Όχι βέβαια. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα”.

Οι Δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη είχαν γίνει πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στην ουσία δείχνουν πως τα στελέχη της κυβέρνησης περίμεναν τις επόμενες κινήσεις της τρόικας. O Paul Mason είχε πρόσβαση και στο υπουργικό συμβούλιο καθώς και στο Μέγαρο Μαξίμου την 21η Ιουνίου και αποκαλύπτει το παρασκήνιο, την αγωνία και τα διλήμματα των διαπραγματεύσεων πριν τον τελικό συμβιβασμό.

Την επομένη του δημοψηφίσματος ο Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε από τη θέση του ως υπουργός των Οικονομικών και δηλώνει στην κάμερα του Mason ότι αισθάνεται χαρά που φεύγει καθώς “σιχαινόταν αυτό το γραφείο”.

Το tweet του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ:

“Δεν ξέρω, τι θέλουν (οι δανειστές). Εξαρτάται από το τι νομίζεις ότι η άλλη πλευρά θέλει να κάνει. Εάν θέλουν έναν έντιμο συμβιβασμό, αν θέλουν μια άλλη κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές ή αν θα παραμείνουν σκληροί μέχρι το τέλος, μέχρι να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ξέρω, είναι δύσκολο να πω” αναφέρει από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Το μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι αν πιστέψουν στη δύναμή τους, αν πιστέψουν ότι έχουν δίκιο, μπορούν να ξεπεράσουν το φόβο”, σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα πλάνα να πανηγυρίζουν στο άκουσμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ενώ καταγράφεται βήμα – βήμα η πορεία του πρωθυπουργού προς το Σύνταγμα όπου και έδωσε και την ομιλία του για το “Όχι”.

Η Θεόπη Σκαρλάτου, μας είπε σε πρόσφατη συνέντευξη της στο NEWS 247:

“Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ανοιχτά δηλώσει ότι ο Τσίπρας ήθελε να χάσει το δημοψήφισμα. Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω και εγώ και ο Paul. Αλλά μόνο η ιστορία μπορεί να κρίνει, όταν μετά από καιρό όλοι οι παράγοντες εκείνης της περιόδου θα έχουν καταθέσει τις απόψεις τους. Στην ταινία μας ο Τσίπρας μας είπε πως τουλάχιστον οι πολίτες απέκτησαν μια κάποια αξιοπρέπεια και τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσα από όλο αυτό. Δεν μπορούμε να πούμε και να γνωρίζουμε αν και ο ίδιος ο Τσίπρας ήξερε τι θα επακολουθούσε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”.

“Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ από μέσα, είδαμε πως το εσωτερικό του κόμματος ήταν πολύ απρόθυμο ως προς το να δεχτεί τότε αυτό που σήμερα όλοι γνωρίζουμε σαν γεγονός: Ότι η Γερμανία ήθελε το Grexit, ότι δεν υπήρχε συμφωνία και προσφορά ως προς το χρέος και ότι ο χρόνος τελείωνε”, ανέφερε από τη δική του μεριά ο Paul Mason στο NEWS 247.

Τα επεισόδια του #ThisIsACoup μπορείτε να τα δείτε εδώ υποτιτλισμένα στα ελληνικά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα