Όζμπορν: "Η Σκωτία θα έχει προβλήματα στο νόμισμά της αν ανεξαρτητοποιηθεί"

Όζμπορν: "Η Σκωτία θα έχει προβλήματα στο νόμισμά της αν ανεξαρτητοποιηθεί"

Τι δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών για την "τύχη" του εθνικού νομίσματος της Σκωτίας, σε περίπτωση που αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί

Μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα μπορούσε να κρατήσει τη λίρα ως το εθνικό της νόμισμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανία, Τζορτζ Όζμπορν.

Το έθνος των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, αναμένεται στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτητοποίησή της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι υποστηρικτές για την ανεξαρτησία της Σκωτίας δηλώνουν ότι η χώρα θα μπορεί να κρατήσει τη λίρα ως το νόμισμά της κατά τα πρώτα χρόνια και αργότερα θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις σχετικά με το αν θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα.

Ωστόσο, ο Όζμπορν και ο αναπληρωτής Ντάνι Αλεξάντερ, ο οποίος κατάγεται από τη Σκωτία, αναφέρουν σε κοινό άρθρο ότι η νομισματική ένωση δεν θα μπορούσε να αποδώσει σωστά σε ένα «διχασμένο βασίλειο».

«Η λίρα που μοιραζόμαστε λειτουργεί και λειτουργεί καλά. Κάτω από τους όρους της ανεξαρτησίας, όλες οι εναλλακτικές αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη λύση. Για τον λόγο αυτόν, η ερώτησή μας προς τους εθνικιστές είναι: θεωρούν ότι η δεύτερη καλύτερη λύση είναι αρκετά καλή για τη Σκωτία;», ανέφεραν οι δύο άνδρες στο άρθρο τους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου το 30 τοις εκατό των Σκωτσέζων ψηφοφόρων είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 50 τοις εκατό πιστεύει πως το έθνος πρέπει να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου αναμένεται να δημοσιεύσει την Τρίτη μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας στο νόμισμα.

SHARE:

24Media Network