Παγώνουν όλες οι επιστροφές φόρων

Συνωστισμός στα ταμεία της ΔΟΥ Τρικάλων απο νωρίς το πρωί της Πέμπτης 29/09/2011 απο πολίτες που πληρώνουν την έκτακτη εισφορά. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Συνωστισμός στα ταμεία της ΔΟΥ Τρικάλων απο νωρίς το πρωί της Πέμπτης 29/09/2011 απο πολίτες που πληρώνουν την έκτακτη εισφορά. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού την ύστατη στιγμή αποπειράται να βουλώσει το υπουργείο Οικονομικών. Τέλος στις επιστροφές φόρων στους πολίτες μέχρι το τέλος του 2011. Λυπητερή παραδοχή Φ. Σαχινίδη ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω

Νέες εναλλακτικές μεθόδους, προκειμένου να "βουλώσει" η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, με θύμα τον φορολογούμενο.

Το ανώτατο κλιμάκιο του αρμόδιου υπουργείου έδωσε εντολή προς όλες τις εφορίες να παγώσουν τις επιστροφές φόρων μέχρι το τέλος του έτους.

Γεγονός που σημαίνει ότι και οι ελάχιστοι φορολογούμενοι που ευελπιστούσαν στο "ζεστό" χρήμα από την απόδοση του ΦΠΑ , μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουν.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο ζητά να μην πραγματοποιούνται συμψηφισμοί σε περίπτωση που αυτοί είναι αρνητικοί για το δημόσιο, ενώ επιστρατεύει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών με ευνοϊκούς όρους για αποπληρωμή σε 60 δόσεις.

"Η κυβέρνηση έχει πέσει έξω"

Στο μεταξύ, αδυναμία να εκτιμήσει το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε όλες της τις προβλέψεις έχει πέσει έξω, ο κ. Σαχινίδης είπε χαρακτηριστικά ότι "είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας δώσω μια εκτίμηση για το που θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011", ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι σε βασικές υποθέσεις που αφορούν στην πορεία μακροοικονομικών μεγεθών η κυβέρνηση έχει πέσει έξω.

Ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε πάντως ότι η αποτυχία αυτή είναι μια αποτυχία όσων που επιχείρησαν να κάνουν μια πρόβλεψη σε ένα τόσο ρευστό οικονομικό περιβάλλον.

Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πάντως, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα στην ερώτηση του κ. Παπαδημουλη αν η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της με κοινωνική ευαισθησία.

Τέλος, πρόσθεσε ότι στη νέα δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση - αφού στηρίζεται από τρία κόμματα - θα ζητήσει να έχει μια διαπραγμάτευση, για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή.

SHARE:

24Media Network