Πάνω από 16 δισ. οι προσφορές για το 10ετές

Πάνω από 16 δισ. οι προσφορές για το 10ετές
Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Πολύ καλά τα νέα από την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομόλογου. Υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές η έκδοση, με το επιτόκιο στο 1,55%

Με προσφορές άνω των 16 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, υπερκαλύπτοντας την έκδοση  περισσότερο από 6 φορές.

Το μέσο επιτόκιο της έκδοσης λήξεως στις 16 Ιουνίου του 2030, αποκλιμακώθηκε λόγω της υψηλής προσφοράς για να διαμορφωθεί τελικώς στο 1,55% (Mid Swaps + 160 μονάδες βάσης), ενώ στην δημοπρασία συμμετείχαν 130 επενδυτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία «υψηλής ποιότητας» και όχι Hedge Funds.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan οι οποίοι συνεχίζουν να μετρούν προσφορές από καλής ποιότητας επενδυτές, ενώ το μέσο επιτόκιο από το 1,6% και 1,7 % που διαμορφώνονταν νωρίς το πρωί βρίσκεται τώρα μεταξύ 1,6 και 1,65% με την ζήτηση να συνεχίζεται. Με α αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανό το υπουργείο να πετύχει τελικά ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 1,5% που ήταν και ο αρχικός στόχος.  

Την έκδοση είχε προαναγγείλει, σε συνέντευξή του, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Βεβαίως σημαντική παράμετρος της απόφασης για την σημερινή έκδοση είναι και η αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τίτλων μετά και την αύξηση στο 1,35 δις ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, έδειξε ότι η Κυβέρνηση ανέμενε την επιτυχία της έκδοσης. Αναφερόμενος στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, είπε μεταξύ άλλων πως «σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο», υπογραμμίζοντας πως «είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που γίνεται από τις αρχές του χρόνου. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα