Παπανάτσιου: Προβληματική η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης

Προβλήματα που δημιούργησε η κρίση παραδέχθηκε η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάστιου στην προσπάθεια του ΥΠΟΙΚ να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες.

Μιλώντας στο 18ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Prodexpo η κ. Παπανάστιου παραδέχθηκε ότι η ομάδα εργασίας που ασχολείται με το θέμα διαπίστωσε, όπως άλλωστε και η συντονιστική επιτροπή, ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης.

Όπως είπε στην συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες. «Δεν μιλάμε για μια γενική αίσθηση της αγοράς που έχουμε όλοι. Μιλάμε για το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και της ανάλυσης των δεδομένων από τις διαφορετικές πηγές που ανέφερα» είπε χαρακτηριστικά

Στην κατεύθυνση της διόρθωσης του προβλήματος τόνισε ότι η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη και στη νέα εποχή χωρίς βεβαίως να αίρεται το ερώτημα «πώς οι επιτροπές θα προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες εκεί που δεν υπάρχουν συναλλαγές».

Σημείωσε ότι για να απαντηθεί το ερώτημα αλλά και να λυθούν άλλα ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν, όπως είναι η ταχύτητα και η τάση υποτίμησης των αξιών λόγω τοπικών συμφερόντων, το υπουργείο σχεδιάζει ένα σύστημα σύστασης των επιτροπών, ώστε να μπορούν όχι μόνο να συσταθούν άμεσα αλλά να δώσουν τα αποτελέσματα ταχύτατα, έγκυρα, με ενιαίο τρόπο και εντός των προθεσμιών.

Επιπλέον σχεδιάζεται η δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης.

SHARE:

24Media Network