Παρελθόν τα τρία “δεν”

Παρελθόν τα τρία “δεν”
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠ.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-- --(ΦΩΤΟ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η υπουργός Απασχόλησης παρουσίασε επισήμως χθες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τους περισσότερους κλάδους να ετοιμάζονται για απεργίες

Η υπουργός Απασχόλησης παρουσίασε επισήμως χθες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αμηχανία επικράτησε πάντως όταν η κ.Πετραλιά προσήλθε στη συνέντευξη Τύπου χωρίς να είναι έτοιμα αντίγραφα του νομοσχεδίου για να δοθούν στους δημοσιογράφους.

Η ίδια η υπουργός προσήλθε με ένα ενημερωτικό σημείωμα, προκλήθηκαν αντιδράσεις από τους δημοσιογράφους και τελικά αποφασίστηκε η αναβολή της συνέντευξης Τύπου για περίπου μία ώρα, ώστε πρώτα να τυπωθούν και να διανεμηθούν αντίγραφα.

Σαρωτικές αλλαγές

“Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι κοινωνικά επιβεβλημένη”, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση “πρέπει να γίνει τώρα και όχι αύριο”, σημειώνοντας ότι “όσο πιο πολύ αργήσουν, τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι αλλαγές”. Το νομοσχέδιο θέτει μια μεταβατική περίοδο γενικά ως το 2013, προκειμένου να μειώσει τον αιφνιδιασμό των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού θα υπάρχουν τα εξής ταμεία: ΙΚΑ, ελευθέρων επαγγελματιών, ΟΓΑ, ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων, ενιαίο Ταμείο Μέσων Ενημέρωσης, πέντε επικουρικά και τρία ταμεία πρόνοιας. Έτσι, οι 133 φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα συγχωνευθούν σε 13 συνολικά ταμεία.

Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στην 35ετία, καθώς ανεβαίνει το ισχύον όριο στα 60 από τα 58, ενώ προετοιμάζεται διάταξη νόμου για την αύξηση της θητείας που χρειάζονται οι βουλευτές από τέσσερα στα 8 έτη για να πάρουν σύνταξη.

Η επικουρική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 20% της κύριας, καθώς μπαινει “πλαφόν”. Θα επιτρέπεται μόνο αν προβλέπεται από τις αναλογιστικές μελέτες. Αυξάνονται από 50 σε 100 οι ημέρες εργασίας που απαιτούνται, ώστε να δικαιούνται οι εργαζόμενοι ιατροφαρμακευτική κάλυψη, και από 50 σε 80 για τους οικοδόμους.

Δεν αλλάζουν τα γενικά όρια και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων μέχρι την 1η/1/1993 (65 έτη για τους άνδρες, 60 για τις γυναίκες) και για τις μειωμένες συντάξεις (60 και 55 έτη αντίστοιχα). Το ίδιο ισχύει και για τους ασφαλισμένους μετά την 1η/1/1993 (65 έτη για άνδρες-γυναίκες) και σε ό,τι αφορά στις μειωμένες συντάξεις (60 έτη).

Κίνητρα παραμονής στην εργασία

-Θεσμοθετείται ως κίνητρο η προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92 για παραμονή στην εργασία επί τρία έτη μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 60 χρόνων.

-Για τους ασφαλισμένους σε όλα τα ταμεία μετά την 1/1/93 θεσμοθείται προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για παραμονή στην εργασία για τρία χρόνια μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 65 χρόνων. 

-Από 1/1/2009 θεσμοθετείται ως αντικίνητρο μείωση της σύνταξης κατά 6,5% ετησίως για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

Μέτρα για τις μητέρες

-Για τις από την 1/1/83 ασφαλισμένες σε ταμεία αυταπασχολουμένων, σε ειδικά ταμεία και σε ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ό έτος με την προσθήκη ενός χρόνου ανά έτος, με αρχή το 2013.

-Για τις μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, η αύξηση του ορίου ηλικίας στο 55ό έτος αρχίζει από το 2010.

-Για τις από 1/1/93 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων καταργείται το μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή το 2009.

-Για μητέρες με τρία έως πέντε παιδιά ασφαλισμένες μετά την 1/1/93, το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 55ό έτος.

Σε αντιστάθμισμα για τα μέτρα αυτά, θεσμοθετείται για τις μητέρες αυξημένη άδεια μητρότητας και λοχείας και πλασματικός χρόνος ασφάλισης πέντε ετών.

Αναβρασμός στα συνδικάτα

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την Τετάρτη, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την κυβερνητική επιτροπή, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με κάθε κόστος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αποφευχθούν χειρότερα μέτρα στο μέλλον.

Τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό πλήττουν ανεξαιρέτως όλους τους εργαζόμενους (γυναίκες, ΒΑΕ, γενικά όρια ηλικίας, ενοποιήσεις ταμείων, επικουρικές κλπ.) και απορρίπτονται από τα συνδικάτα κατηγορηματικά ως απαράδεκτα και εξοντωτικά“, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, η οποία ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 19 Μαρτίου, ενώ νωρίτερα την Τετάρτη 12 Μαρτίου κηρύσσει τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, κατά την οποία θα οργανωθούν εργατικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στη 1 το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης στο Σύνταγμα. 

Ακόμα η ΓΣΕΕ ζητά συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησής της για τη λήψη των αποφάσεων για την παραπέρα τακτική των συνδικάτων.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους ξεκινούν 4ήμερη απεργία από σήμερα. Συνεχίζονται εξάλλου οι επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ που έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα, καθώς η Επιχείρηση προχωρά σε εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος προκειμένου να αποφευχθεί ένα μπλακ άουτ. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει υποβάλλει αίτημα να κηρυχθεί παράνομη η απεργία και η αίτηση θα εκδικαστεί σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο. Η συζήτηση επρόκειτο να διεξαχθεί χθες αλλά οι δικηγόροι των εργαζομένων ζήτησαν να ενημερωθούν επί του δικογράφου της Διοίκησης.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέφρασαν οι υπεύθυνοι του τομέα κοινωνικής πολιτικής του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και εισηγήτρια ΚΤΕ Απασχόλησης Ευη Χριστοφιλοπούλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, η κυβέρνηση επιχειρεί ολική επαναφορά στην ασφαλιστική φιλοσοφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι οι αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα γίνονται χωρίς μελέτη, χωρίς σύστημα, χωρίς τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και χωρίς χρηματοδότηση. Επίσης, τόνισε ότι στις μεταρρυθμίσεις αντιδρά το σύνολο του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι ” είμαστε κοντά σε αυτόν τον κόσμο. Με αυτόν δίνουμε τη μάχη και θα τη δώσουμε και στη Βουλή και στο δρόμο και στην κοινωνία“. Από την πλευρά της η κα Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και τέσσερα χρόνια μία συστηματική αντιμεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με απαξίωση και καταλήστευση, όπως είπε, των ταμείων .

Επιβεβαιώνεται ότι μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση βαθαίνει την αντιλαϊκή της επίθεση και δίνει συνέχεια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Σιούφα – Ρέππα). Με το νομοσχέδιο ωφελείται η πλουτοκρατία και όχι οι πολλοί, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο υπονομεύει παραπέρα το μέλλον της νεολαίας, ξεζουμίζει τους εργαζόμενους μέχρι τα βαθιά γεράματα“, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, με αφορμή την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Στρατούλης υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, σε δήλωση τους αναφέρουν ότι  ” Οι σαρωτικές, χωρίς συναίνεση, ενοποιήσεις που προωθούνται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, ανοίγουν το δρόμο για τη βίαιη ισοπέδωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Με τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση αθετεί νομοθετημένες δεσμεύσεις της απέναντι σε μια σειρά ταμεία και κλάδους εργαζομένων (ΟΑΠ-ΔΕΗ, ΤτΕ κλπ). Οι ενοποιήσεις αυτές, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και κάλυψη των αναλογιστικών ελλειμμάτων, οδηγούν σε προβληματικότητα το σύνολο του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και υπονομεύουν ευθέως το μέλλον των συντάξεων και των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης“.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα