Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη – Σε χαμηλό διετίας στην Ευρωζώνη

Διαβάζεται σε 2'
Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη – Σε χαμηλό διετίας στην Ευρωζώνη
SOOC

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ. Πτώση και στην Ελλάδα, σημαντική είναι όμως η πορεία ανόδου των τροφίμων.

Πτώση  κατέγραψε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, καθώς υποχώρησε στο 2,4% ετησίως.

Σε εναρμονισμένη βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας είχε διαμορφωθεί στο 3,5% τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2021 μειώθηκε στη ζώνη του ευρώ, υποχωρώντας στο 4,3% τον Σεπτέμβριο.

Ο βασικός πληθωρισμός -ο οποίος εξαιρεί την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, και παρακολουθείται στενά από τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής- μειώθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο από 5,3% τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, δεσμεύοντας το βασικό της επιτόκιο στο 4%.

Οι πιο πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ είναι κατά μέσο όρο στο 5,6% για φέτος, υποχωρώντας στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να αμβλύνουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στον ορίζοντα, με τον διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου να λέει στο CNBC ότι θα ήταν “πρόωρο να στοιχηματίσουμε για το πότε θα έρθει η πρώτη μείωση”.

Η εικόνα παραμένει περίπλοκη, με την ΕΚΤ να προβλέπει χαμηλή οικονομική ανάπτυξη 0,7% για το μπλοκ φέτος, ακολουθούμενη από 1% και 1,5% τα επόμενα δύο χρόνια.

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου μπορεί επίσης να αποδειχθεί επικίνδυνη για τις πληθωριστικές προβλέψεις της τράπεζας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα