Ποια είναι τα μεγάλα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής

Ποια είναι τα μεγάλα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής
Όχημα της ΕΥΔΑΠ. Eurokinissi

Δύο ακόμα μεγάλους βιολογικούς καθαρισμούς και έργα που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η ΕΥΔΑΠ. Ποια είναι σε εξέλιξη.

Δύο ακόμα μεγάλοι βιολογικοί καθαρισμοί και έργα που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η ΕΥΔΑΠ προκειμένου να καλύψει αποχετευτικά την Ανατολική Αττική του μισού εκατομμυρίου κατοίκων.

Νέος Βιολογικός Καθαρισμός (ΚΕΛ) για τις περιοχές Ραφήνας-Πικερμίου-Σπατών-Αρτέμιδας και ακόμα ένας στον Μαραθώνα θα κληθούν να ολοκληρώσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την κάλυψη της περιοχής.

Ο Βιολογικός της Ραφήνας έχει κόστος 92 εκατ. ευρώ και ο Βιολογικός του Μαραθώνα 52 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Επιπρόσθετα το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο Βιολογικός Κορωπίου-Παιανίας που κατασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής.

Το 2022 θα προκηρυχθεί επίσης διαγωνισμός για το δίκτυο αποχέτευσης των περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, μήκους 45 χλμ με προϋπολογισμό 29 εκατ. ευρώ.

Ποια έργα προγραμματίζονται ή είναι σε εξέλιξη

Με τα προγραμματιζόμενα έργα η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να καλύψει 500.000 κατοίκους με 1.500 χιλιόμετρα δικτύων αποχέτευσης και ένα συνολικό προϋπολογισμό έργων 700 εκατ. ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων για αποχέτευση στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια. Αναλυτικότερα:

Παιανία: έχουν ήδη κατασκευαστεί 38 χλμ. αγωγών και 1.800 εξωτερικές διακλαδώσεις στα Γλυκά Νερά

Παλλήνη: Ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ανθούσα, Γέρακας και Παλλήνη, μήκους 172 χλμ. και προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ και προβλεπόμενη διάρκεια 48 μήνες

Ραφήνα: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη και Νέος Βουτζάς προϋπολογισμού € 31,6 εκ. και προβλεπόμενη διάρκεια 40 μήνες

Πικέρμι: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, στις περιοχές Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, προϋπολογισμού € 16,5 εκ. και προβλεπόμενη διάρκεια 36 μήνες.

Νέα Μάκρη – Μαραθώνας : Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα του Δήμου Μαραθώνα, συνολικού μήκους 178 χλμ. Η σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού κατασκευής €56 εκ., αναμένεται να υπογραφεί τον Φεβρουάριο 2022 με διάρκεια κατασκευής 40 μήνες.

Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της οριστικής μελέτης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε περιοχές της Νότιας Παλλήνης (Λεοντάρι – Κάντζα – Αγ. Νικόλαος – Κάτω Μπαλάνα), η δαπάνη κατασκευής του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €15 εκ.

Συνολικά μέχρι και το τέλος του 2021 το 70% των εργολαβιών έχουν δημοπρατηθεί.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

Η ΕΥΔΑΠ θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής της στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής αλλά και τους διαγωνισμούς-ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0).

Όπως αναφέρθηκε θα εξεταστεί κατά περίπτωση η συμμετοχή μαζί με κάποια κατασκευαστική εταιρεία καθώς την ΕΥΔΑΠ την ενδιαφέρει το κομμάτι της λειτουργίας (operation).

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο δεκαετίας. Τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν έργα και ανακύκλωση νερού στην Ανατολική Αττική, 200 εκατ. ευρώ αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών και 175 εκατ. ευρώ για έργα μετασχηματισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα