Ποιες ΔΕΚΟ περνάνε στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών

Ποιες ΔΕΚΟ περνάνε στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών

ΕΔΗΣ ΑΕ, ο σύγχρονος ΟΑΕ των ΔΕΚΟ. Ποιες μεταβιβάζονται και ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης. Αναλυτικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Ένας σύγχρονος Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων για τις προβληματικές ΔΕΚΟ Θα είναι στην ουσία η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) η οποία θα αποτελεί το τέταρτο «πόδι» του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Η συγκεκριμένη εταιρία μπορεί να διεκδικήσει τον ρόλο του αλήστου μνήμης ΟΑΕ. Συγκεκριμένα θα αναλάβει να βελτιώσει την λειτουργία των εταιριών, παρέχοντας αναβαθμισμένη εταιρική διοίκηση και εξυγίανση των περισσότερων από αυτές, που είναι ακόμη σημαντικά ελλειμματικές και επιδοτούμενες από το κρατικό προϋπολογισμό .

Ένα από τους στόχους της νέας εταιρίας είναι να εξαλειφθεί (όσο αυτό είναι δυνατό) το έλλειμμα των εταιριών αυτών, ώστε το δημόσιο, να μπορεί να παρέχει μέσω των εταιριών αυτών, καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερες ετήσιες επιχορηγήσεις.

Σε υπόμνημα που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται στην Βουλή, προβλέπεται σε πρώτη φάση η μεταφορά των πλέον προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων μετά τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης από το 2013, χωρίς όμως να έχει ολοκληρώσει ακόμη την διαδικασία .

Ειδικότερα με βάση το υπόμνημα στην ΕΔΗΣ ΑΕ θα μεταβιβαστούν άμεσα η εταιρία των συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου (ΟΑΣΑ) και ειδικότερα τα λεωφορεία τα τρόλευ και τα πράσινα λεωφορεία ( Ο.ΣΥ.ΑΕ) και το Μετρό της Αθήνας και ο Ηλεκτρικός ( ΣΤΑΣΥ ).

Μαζί θα μεταβιβαστεί ο Οργανισμός της ελάχιστα αξιοποιημένης αθλητικής υποδομής γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ ΑΕ) και τα ΕΛΤΑ παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ταχυδρομεία έχουν μπει σε τροχιά αποκρατικοποίησης από το 2011 με τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ .

Σε δεύτερη φάση στην ίδια εταιρία θα μεταφερθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, οι οποίες πλέον μπορούν να αξιοποιηθούν, μέσω αποκρατικοποίησης μόνο με τη παραχώρηση μειοψηφικών ποσοστών, λόγω της απόφασης του ΣτΕ του 2014, που απαγορεύει την μεταβίβαση της διοίκησης σε ιδιώτη.

Στις μελλοντικές μεταβιβάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η - επίσης προβληματική - ΕΛΒΟ ΑΕ, το Αττικό μετρό ΑΕ που από κερδοφόρο μέχρι και το 2010 έχει καταστεί πλέον ελλειμματικό, η εταιρία κτιριακές υποδομές και η ΔΕΗ Α.Ε

Η ένταξη εισηγμένων εταιριών όπως η ΕΥΔΑΠ η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ στο χαρτοφυλάκιο της ΕΔΗΣ, ενώ οι εταιρίες βρίσκονται ήδη και στο χαρτοφυλάκιο, έχει ως στόχο την δημιουργία κάποιων εσόδων ώστε να υπάρχουν κάποια περιθώρια χειρισμών για την εξυγίανση των υπολοίπων εταιριών που θα διαχειρίζεται.

SHARE:

24Media Network