Πολυμετωπική η δράση του ΣΕΤΕ με τον Γιάννη Ρέτσο

Πολυμετωπική η δράση του ΣΕΤΕ με τον Γιάννη Ρέτσο

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όρισε το πλαίσιο που θα κινηθεί, με έμφαση την εκπαίδευση και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον αγροτικό τομέα

Του Δημήτρη Μπαλή

Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά φορά, που ο νέος, από τον Μάιο, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, παρουσιάζει της κατευθύνσεις που θα κινηθεί ο Σύνδεσμος.

Επισημαίνοντας ότι «Πάνω από όλα με ενδιαφέρει η προάσπιση του κύρους, της θεσμικής βαρύτητας και της αποστολής που έχει ο ΣΕΤΕ και αυτονόητα της θέσης του Προέδρου. Με ενδιαφέρει η αξιοπιστία, η σοβαρότητα του λόγου και φυσικά η εγκυρότητα όλων των στοιχείων που θα παρουσιάζουμε κατά διαστήματα», έδειξε να διαφοροποιείται από τον προκάτοχό του Ανδρέα Ανδρεάδη, τονίζοντας ότι δεν θα σχολιάζει «επί παντός επιστητού», αλλά «επιλέγουμε ένα πιο συγκρατημένο και συγκροτημένο δρόμο. Αυτόν που επιτάσσει ο ρόλος του κοινωνικού εταίρου. Αυτόν που επιτάσσει το βάρος ενός συνδέσμου που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό τελικά θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.»

Ο Γιάννης Ρέτσος, ένας επιτυχημένος ξενοδόχος, γνωρίζει από μάνατζμεντ, έχει περάσει με επιτυχία από όλα τα σκαλοπάτια της πυραμίδας του κλάδου και θέλει να δώσει το στίγμα του στον ΣΕΤΕ.

Όπως δήλωσε, επιδιώκει ο τουρισμός να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανοδική του πορεία και να εδραιώσει τη θέση του ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας και κυρίως να εκφράσει τις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται.

Διότι όπως είπε ο «τουρισμός αποτελεί την ελπίδα για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την κοινωνική ενίσχυση μέσω της αύξησης της απασχόλησης. Στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα, καταβάλλει εισφορές, φέρνει κατανάλωση, επενδύει, και βελτιώνει υποδομές και υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο τομέας συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα, από 20% έως 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της αιχμής της λειτουργίας του, ξεπερνά το 30% της συνολικής απασχόλησης και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης, όπως οι γυναίκες και οι νέοι.»

Συνεχίζοντας, στάθηκε και στη λέξη αυτοκριτική, αναφερόμενος σε λάθη και παραλείψεις των προηγούμενων ετών, τονίζοντας ότι τώρα ο κλάδος είναι πιο ώριμος για αποφάσεις και δράσεις. «Να μην τα κρύψουμε κάτω από το χαλί και να μιλάμε μόνο για τις επιτυχίες και τα ρεκόρ. Τίποτα δεν πάει μπροστά αν δεν επισημαίνονται και κυρίως αν δεν διορθώνονται τα κακώς κείμενα», είπε χαρακτηριστικά.

Θέτοντας ως στόχους την περαιτέρω ενίσχυση και κατάταξη του ελληνικού τουρισμού ψηλότερα στις μεγάλες αγορές, την ενότητα ολόκληρου του τομέα με απόψεων, εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, διαρκής, αρμονική και επωφελής για την κοινωνία σχέση συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς και  ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος, ο Γιάννης Ρέτσος έδειξε να σκέφτεται πολύ και την «άλλη» τουριστικά Ελλάδα, που δεν είναι Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος και Κρήτη. Γι’ αυτό επισκέπτεται ορεινά μέρη, όπως τα Ιωάννινα, το Καρπενήσι και η Τρίπολη, ακριτικά όπως η Αλεξανδρούπολη, θέλοντας να βάλει όλες τις τοπικές κοινωνίες που ασχολούνται με τους τουρισμό, έμμεσα ή άμεσα, σε εγρήγορση.

«Στόχος μας είναι να καταγράψουμε τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, για να πετύχουμε μια ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη.  Για μια ουσιαστική διασύνδεση τομέων, όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρουμε μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού. Κάθε περιοχή της χώρας μας έχει πλούτο τόσο σε τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα, σε πολιτιστική κληρονομιά, σε ήθη και έθιμα. Είναι προτεραιότητα μας, όχι απλώς να τα διαφυλάξουμε, αλλά να τα συνθέσουμε και να τα αναδείξουμε μέσω του τουρισμού.»

Επίσης, αναφερόμενος στη δράση της MarketingGreece, βραχίονα του ΣΕΤΕ, είπε ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης νέου σχεδίου για την προβολή της χώρας και περιοχών της στο εξωτερικό.   

Εξάλλου, για την αποδοτικότερη λειτουργία του ΣΕΤΕ, δημιουργήθηκαν δώδεκα εξειδικευμένες θεματικές ομάδες εργασίας, για κάθε τομέα του τουρισμού (χωροταξία, περιβάλλον, θαλάσσιος τουρισμός κ.α.), ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, για να υπάρχει ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες, με καλύτερους δρόμους και λιμάνια.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, ο ΣΕΤΕ θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στην υποστήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό, με προγράμματα σπουδών και διασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας, με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και με συνεχή μελέτη των αναγκών της αγοράς. Έφερε δε ως παράδειγμα, ότι το voucher επιδοτούμενης απασχόλησης στον τουρισμό, σημείωσε επιτυχία διότι το 32% των ατόμων που πήγαν προσωρινά στον τουρισμό, έγιναν μόνιμοι!

Ένα ακόμη στοιχείο, είναι ότι ο εκπαιδευτικός πυλώνας του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, το SETETraining εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με σειρά από δράσεις που θα ξεκινήσουν με τη διάθεση προγραμμάτων e-learning για τους επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού. 

Ο ΣΕΤΕ θα είναι και περισσότερο διεθνοποιημένος, διότι πριν από τα Χριστούγεννα, θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες, με στόχο πολύ σύντομα να υπάρχει εκπροσώπηση και επιρροή στο κέντρο των Ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Ο Γιάννης Ρέτσος πήρε θέση και για το φαινόμενο με τις ενοικιάσεις κατοικιών μέσω των πλατφορμών στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και αρρύθμιστη κατάσταση, ενώ είπε ότι θα παλέψει για τον φόρο (και όχι τέλος) στη διανυκτέρευση που θα ισχύσει από του χρόνου.

Τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων με προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος, ενώ ανέφερε ότι 4-5 ώριμες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό που θα αλλάξει την εικόνα της Αττικής, δεν μπορούν αν προχωρήσουν όταν μπαίνουν εμπόδια.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ο τουρισμός θα κλείσει κοντά στις 28,5 εκατ. αφίξεις, περίπου μέσα στις προβλέψεις, ενώ οι εισπράξεις μάλλον θα είναι λιγότερες από 14,5 δις ευρώ. Ωστόσο, θα περιμένουν τα τελικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα