Μέτρα και αντίμετρα στο βάθος του τούνελ

Μέτρα και αντίμετρα στο βάθος του τούνελ

Μέτρα με σφραγίδα του ΔΝΤ, για τα οποία όμως θα υπάρξουν και αντίμετρα, φέρνει το πολυνομοσχέδιο για την δεύτερη αξιολόγηση που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στην Βουλή. Τι περιλαμβάνει

Από τα νέα μέτρα ύψους 4,6 δις ευρώ για την διετία 2019 -2020 την «μερίδα του λέοντος», θα έχουν κυρίως οι συνταξιούχοι, αλλά και οι μισθωτοί και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αφού έρχονται μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο ενώ δεν λείπουν και τα νέα μέτρα για το 2017 και 2018.

Ως αντιστάθμισμα , περιλαμβάνονται για πρώτη φορά, μέτρα ελάφρυνσης συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 4,1 δισ. αφορούν αύξηση κοινωνικών δαπανών και φοροελαφρύνσεις.

Μια ακόμη «πρωτοτυπία» του πολυνομοσχεδίου είναι ότι εξαρτά, τόσο το χρόνο εφαρμογής των μέτρων, όσο και την εφαρμογή των αντίμετρων από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας.

Αν δηλαδή από το καλοκαίρι του 2018, που τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα σταθεροποίησης, το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ, επιβεβαιώσουν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019 τότε θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα.

Αν διαπιστωθεί ότι ειδικά για το 2019, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται τότε τα δύο βασικά μέτρα, οι περικοπές συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου θα υλοποιηθούν ταυτόχρονα το 2019.

Όλα αυτά γίνονται για πρώτη φορά, αφού για πρώτη φορά πολλές χώρες της Ευρωζώνης επέμεναν στην παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το Ταμείο με την σειρά του από το φθινόπωρο του 2016 ζητούσε τα δύο συγκεκριμένα μέτρα υποεκτιμώντας τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Παρόλα αυτά, ακόμη και μετά το πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ του 4,2% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ επέμενε ότι τα δύο αυτά σκληρά μέτρα έπρεπε να υιοθετηθούν για την «αξιοπιστία» του προγράμματος.

Μέτρα και αντίμετρα

Στη χθεσινή τοποθέτηση ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε και ένα ενδιαφέρον crash test των μέτρων, που έχει λάβει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από το 2015 μέχρι και το 2021, σε σύγκριση με τα μέτρα που ελήφθησαν με τα δύο προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής από το 2010.

Είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση πήρε συνολικά μέτρα 14,12 δισ. ευρώ και φέρνει μαζί και αντίμετρα 7,5 δισ. ευρώ ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έφεραν μέτρα 63 δισ. ευρώ, χωρίς καν να σκέφτονται για αντίμετρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στην τελική μορφή του νομοσχεδίου, για τη διετία 2017 2018 αφορούν:

1 Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί τους φόρου στις ιατρικές δαπάνες

2 Την μείωση κατά 50% του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης

3 Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος αλληλεγγύης .

4 Την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για την δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 122 εκ. ευρώ.

5 Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκ. ευρώ.

6 Την επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στην ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκ. ευρώ

7 Την έμμεση αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές του προηγούμενου χρόνου με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκ ευρώ για το 2018 124 εκ ευρώ το 2019 ,

126 εκ. ευρώ το 2020 και 128 εκ. ευρώ το 2021 .

8 Την κατάργηση της έκπτωσης, που ισχύει για την βουλευτική αποζημίωση με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκ. ευρώ.

9 Τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια με επανϋπολογισμό των βασικών μισθών , ενσωμάτωσης των επιδομάτων

Η διετία 2019 -2020

Το 2019 προβλέπεται η μείωση έως και 18% κύριων και επικουρικών συντάξεων με στόχο δημοσιονομική προσαρμογή 1% του ΑΕΠ. Η μεσοσταθμική μείωση του κονδυλίου των συντάξεων θα φτάσει το 9%

Τα αντίμετρα της ίδιας χρονιάς, περιλαμβανόμουν αύξηση κοινωνικών δαπανών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά

Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:

– Την θέσπιση ειδικού επιδόματος σε νοικοκυριά που μένουν σε νοίκι ή πληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας

-Την επέκταση του θεσμού των σχολικών γευμάτων

– Την αύξηση του επιδόματος τέκνων

-Την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ με 260 εκ ευρώ για προγράμματα απασχόλησης

– Την αύξηση του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 300 εκ. ευρώ

– Τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα

Το 2020 προβλέπεται η μείωση του της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες.

Τα αντίμετρα της ίδιας χρονιάς περιλαμβάνουν:

-Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για ποσά φόρου έως 700 ευρώ

– Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20 %

-Την αύξηση του ορίου για την επιβολή ειδικού τέλους αλληλεγγύης από τα εισοδήματα των 12.000 ευρώ στα εισοδήματα από 30.000 με παράλληλη μείωση των συντελεστών για εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ .

-Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%

Πρόσθετα αντίμετρα 3,5 δις ευρώ για 2020 -2021

Εκτός από τα εκ των προτέρων κοστολογημένα αντίμετρα, όπως είπε και στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο νομοσχέδιο αναφέρονται – χωρίς να αναλύονται – και πρόσθετες φοροελαφρύνσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που θα κατανεμηθούν κατά το 1,5 δισ. ευρώ το 2020 και 2 δισ. ευρώ το 2021 .

Το περιθώριο για την διανομή μερίσματος δίνει η υπερπόδοση στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό περιθώριο περίπου 4,5 δισ. ευρώ από τα οποία αν αφαιρεθούν τα μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, θα απομείνει ένα ποσό 3,5 δισ. ευρώ, που θα μπορεί να διατεθεί ως επιπλέον μέρισμα με την μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων που θα οριστικοποιηθούν από το 2019.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα