Πόσα εκατ. δολάρια αξίζει πλέον το όνομα ‘Μπαράκ Ομπάμα’

Πόσα εκατ. δολάρια αξίζει πλέον το όνομα ‘Μπαράκ Ομπάμα’

Η «καθαρή αξία» του Αμερικανού προέδρου είναι ήδη μεγάλη και αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια

Η θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχεδόν ολοκληρώθηκε, αλλά η καθαρή του αξία και το μελλοντικό του εισόδημα είναι έτοιμα να …απογειωθούν. Βάσει της εμπειρίας με προηγούμενους προέδρους όπως ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος και ο Μπιλ Κλίντον, ο Ομπάμα πρόκειται να βγάλει μια ολόκληρη περιουσία από ομιλίες, συγγραφή βιβλίων, και τη σύνταξή του.

Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις που ερευνούν τις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων προέδρων, η τρέχουσα καθαρή αξία του Ομπάμα ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το Celebrity Net Worth υπολογίζει το σύνολο της αξίας του στα 12,2 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το νούμερο, όμως, θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα αποχωρήσει επισήμως από τον προεδρικό θώκο στις 20 Ιανουαρίου 2017, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι ένας πολύ δραστήριος πρώην πρόεδρος, και αναμένεται να χρησιμοποιήσει το πρεστίζ του για να προάγει στόχους τους οποίους υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας.

«Θα κάνω ό,τι έκανα και πριν – να προσπαθώ να βρω τρόπους για να βοηθήσω τους ανθρώπους» είπε ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ σε μαθητές Γυμνασίου πέρυσι. «Να βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν εκπαίδευση και δουλειές, και να προσπαθήσω να φέρω επιχειρήσεις σε γειτονιές που δεν έχουν αρκετή οικονομική δραστηριότητα. Αυτό λατρεύω να κάνω».

Σε κάθε περίπτωση, ο 55χρονος Ομπάμα δεν χρειάζεται να ανησυχεί όσον αφορά την εξασφάλιση του μελλοντικού του εισοδήματος. Όπως ο Κλίντον και ο Μπους, το πιθανότερο είναι ότι και ο Ομπάμα θα γυρίσει όλες τις ΗΠΑ κάνοντας ομιλίες. Από τη λήξη της θητείας του το 2009, ο Μπους έδωσε τουλάχιστον 200 ομιλίες επί πληρωμή και κέρδισε από 100.000 έως 175.000 δολάρια για την καθεμία, σύμφωνα με το Politico.

Το ίδιο συνέβη και με τον Κλίντον ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του και υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον , έβγαλε εκατομμύρια δολάρια μέσω ομιλιών. Υπολογίζεται ότι από το 2001 μέχρι πέρυσι, η συγκεκριμένη δραστηριότητα απέφερε στο ζεύγος Κλίντον πάνω από 153 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει το CNNMoney. Συγκεκριμένα, οι Κλίντον έδωσαν συνολικά 729 ομιλίες με αμοιβή 210.000 δολάρια για την καθεμιά, κατά μέσο όρο, ενώ 7,7 εκατομμύρια δολάρια κερδήθηκαν μέσω ομιλιών στις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου, όπως η Goldman Sachs και η UBS. Κάπως έτσι, ο Μπιλ Κλίντον έφτασε να θεωρείται ο πλουσιότερος εν ζωή πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα απέκτησε τη φήμη εξαιρετικού ρήτορα με ικανότητα να συνεπαίρνει τα πλήθη ήδη από το 2004, όταν μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών. Ως πρώην Πρόεδρος, είναι σίγουρο ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες του πλανήτη θα πληρώσουν πολύ χρήμα για να τον ακούσουν να μιλάει. Και το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγό του – την εξαιρετικά δημοφιλή Μισέλ.

Οι Κλίντον έβγαλαν τουλάχιστον 29 εκατομμύρια δολάρια μέσω αμοιβών για την έκδοση των βιβλίων τους, και οι Ομπάμα αναμένεται να κάνουν το ίδιο. Ο Ομπάμα έχει ήδη συγγράψει δύο βιβλία, συμπεριλαμβανομένου και του «The Audacity of Hope» (Το Θράσος της Ελπίδας) με το οποίο κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη. Τα 1,4 εκατομμύρια δολάρια του βραβείου και οι πωλήσεις του βιβλίου απέφεραν στον Ομπάμα συνολικά 5,5 εκατομμύρια δολάρια το 2009.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να βγάλει μέχρι και 15 εκατ. δολάρια, εάν έγραφε και κυκλοφορούσε ένα νέο βιβλίο μετά την προεδρία του. Παρόλο που ο Ομπάμα δεν έχει αποκαλύψει ποια θα είναι τα σχέδια μετά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, πολλοί αναμένουν να ότι θα πάρει χαρτί και στυλό και θα αφηγηθεί όλα όσα έχει ζήσει μέχρι σήμερα, εκτός και εντός του Λευκού Οίκου, ζητώντας ανταγωνιστικές προσφορές από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μια συμφωνία θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 15 εκατ. δολάρια.

Ακόμα κι αν δεν ακολουθήσει μια τόσο επιθετική πολιτική ομιλιών όπως ο Κλίντον ή ο Μπους ή δεν γράψει άλλο βιβλίο, ο Ομπάμα θα κερδίσει πολλά χρήματα μέσω της σύνταξής του. Σύμφωνα με τον Νόμο περί Πρώην Προέδρων του 1958, ένας εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει 400.000 δολάρια ετησίως ενώ του καλύπτονται και έξοδα 50.000 δολαρίων κάθε χρόνο. Η σύνταξη του Ομπάμα θα είναι το μισό των ετήσιων προεδρικών απολαβών, δηλαδή περίπου 200.000 δολάρια τον χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Oι αρχηγοί κρατών με τον μεγαλύτερο «μισθό»
Αυτό είναι το νέο σπίτι του Μπαράκ Ομπάμα μετά τον Λευκό Οίκο
Το μεγάλο «σαφάρι» για startups ξεκινά σε λίγες ημέρες στην Αθήνα

Πηγή: Fortunegreece.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα