Ελληνικές εταιρείες τροφίμων πήραν το οκ για εξαγωγές στη ρωσική αγορά

Καταναλωτές στην Βαρβάκειο Αγορά ψωνίζουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Καταναλωτές στην Βαρβάκειο Αγορά ψωνίζουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Είκοσι ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης θα πάρουν το "διαβατήριο" για εξαγωγές στη Ρωσία. Τι λέει ο αναπληρωτής επικεφαλής της "Rosselkhoznadzor"

Για 20 ελληνικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης θα ανάψει το "πράσινο φως" προκειμένου να εξάγουν προϊόντα στη ρωσική αγορά, όταν αρθεί το εμπάργκο, όπως ανέφερε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας "Rosselkhoznadzor", Δρ. Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξένκο, το ισχύον -μέχρι σήμερα- μητρώο των εγκεκριμένων ελληνικών εταιρειών της "Rosselkhoznadzor" παύει να ισχύει και "μόνο οι 20 εταιρίες που θα επιλεγούν και θα ελεγχθούν από τα ρωσικά κλιμάκια θα πάρουν το 'διαβατήριο' προκειμένου να έρθουν και πάλι στη Μόσχα".

 Επισημαίνεται ότι τα κλιμάκια της "Rosselkhoznadzor" θα βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 20 Απριλίου και για δύο εβδομάδες θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους στις ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και σε 20 ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων γάλακτος, ιχθύων και κρέατος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Aλεξένκο ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που πρόκειται να δεχθεί τους σχετικούς ελέγχους και θα ακολουθήσουν η Κύπρος και η Ουγγαρία.

 Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και η γενική διευθύντρια της aCert (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης ΑΕ) Στέφανος Μπίλλας και Κωνσταντία Ναλμπάντη αντίστοιχα, που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τις ρωσικές αρχές, καλούν τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγγραφής στο μητρώο της "Rosselkhoznadzor".

 Όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η aCert αναλαμβάνει την προετοιμασία, την εκπαίδευση, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των υπό ένταξη στο μητρώο επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Τελωνειακής Ένωσης (ΤΕ) και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγη ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network