Προεδρικά Διατάγματα για την έγκριση γενικού σχεδιασμού των μαρίνων Αλίμου και Χίου

Προεδρικά Διατάγματα για την έγκριση γενικού σχεδιασμού των μαρίνων Αλίμου και Χίου

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση μεγάλων τουριστικών λιμένων και την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Το χωροταξικό αποτελεί το μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και είναι από τα θέματα που έχει προτάξει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και έχει θέσει προς επίλυση στις τελευταίες κυβερνήσεις.

Παρατηρούμε ότι δειλά δειλά το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται κινήσεις άμβλυνσης της κατάστασης και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται και ο νόμος περί τουριστικών λιμένων.

Μάλιστα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, εξέδωσε Προεδρικά Διατάγματα για την έγκριση χωροθέτησης μαρινών μεγάλου μεγέθους και μαρινών σε περιοχές υπό  ειδικό χωροταξικό καθεστώς προστασίας.

Είναι τα πρώτα στην Ελλάδα Π.Δ. έγκρισης γενικού σχεδιασμού τουριστικών λιμένων, που αφορούν στις μαρίνες Χίου και Αλίμου. 

Με τα δύο Π.Δ.:

·         εγκρίνεται ο γενικός σχεδιασμός των τουριστικών λιμένων Χίου και Αλίμου αντίστοιχα

·         καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης ανά τομέα επί της χερσαίας ζώνης των τουριστικών λιμένων

·         καθορίζονται οι ειδικοί όροι και οι περιορισμοί δόμησης για την ανέγερση, επέκταση, μετατροπή ή μετασκευή κτιρίων και εγκαταστάσεων

·         εγκρίνονται οι γενικοί περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία των τουριστικών λιμένων ύστερα από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η διαδικασία αυτή ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και την προσέλκυση επενδυτών. Επίσης, σε εξέλιξη είναι από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαγωνισμοί για τις δύο αυτές μαρίνες, με στόχο την επενδυτική αξιοποίησή τους.   

Τα Π.Δ. Χίου και Αλίμου δημοσιευτήκαν στο ΦΕΚ (Τεύχος ΑΑΠ 171/ 21.08.2018 και Τεύχος ΑΑΠ172/21.08.2018 αντίστοιχα).

SHARE:

24Media Network