Πρόεδρος Eurogroup: Αισιοδοξία για συμφωνία επί του νέου Συμφώνου Σταθερότητας

Πρόεδρος Eurogroup: Αισιοδοξία για συμφωνία επί του νέου Συμφώνου Σταθερότητας
Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες iStock

Για κλίμα συναίνεσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, μίλώντας στο Bloomberg σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ των μεγάλων της ΕΕ.

Αν και είναι γνωστό πως υπάρχει μεγάλη κόντρα Κομισιόν-Γερμανίας για τους νέους κανόνες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την αναθεώρηση των κοινών δημοσιονομικών κανόνων της γιατί “το χρειαζόμαστε και πρέπει”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

“Υπάρχει πολύ περισσότερη συναίνεση από ό,τι μπορεί να πιστεύετε σχετικά με την ανάγκη για τέτοιους κανόνες”, πρόσθεσε και σημείωσε την ανάγκη “να έχουμε αξιόπιστους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κανόνες”.

Η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι κανόνες του μπλοκ για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, θα δίνει περισσότερα περιθώρια στις εθνικές κυβερνήσεις να καθορίσουν τη δημοσιονομική τους πορεία και χώρο για επενδύσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη.

Η Γερμανία έχει εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, να δώσει πολύ χώρο στις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους. Ζητά περισσότερη διαφάνεια και αυστηρά κοινά σημεία αναφοράς. Ο Ντόνοχιου κατέληξε λέγοντας ότι “θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά τελικά θα βρεθεί λύση”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα