Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ στο NEWS 247: Σωστή η εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά

Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ στο NEWS 247: Σωστή η εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά

Για την ανάγκη διαχωρισμού της οικονομικής από την κοινωνική πολιτική έκανε λόγο ο Αντώνης Μακρής, που εξήγησε πως τα εξοντωτικά μέτρα αύξησης του ΦΠΑ θα αποτύχουν στο βασικό τους σκοπό: Την αύξηση των εσόδων

Από την 1η Ιουνίου, η ελληνική αγορά βιώνει μια ακόμη αύξηση στους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα στο ΦΠΑ, ο οποίος ανέρχεται πλέον στο 24%. Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), κ. Αντώνη Μακρή, προκειμένου να εξακριβώσει τις συνέπειες των μέτρων αυτών στην πραγματική αγορά.

Ο κ. Μακρής αν και εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις τιμές των τροφίμων, που όπως είπε δεν αναμένει να παρουσιάσουν αύξηση, εκτίμησε πως ο στόχος της αύξησης του ΦΠΑ, η αύξηση των εσόδων δηλαδή, θα αποτύχει για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι, ο κρατικός μηχανισμός είναι σαθρός και οι έλεγχοι στην αγορά δεν πραγματοποιούνται. Μείναμε επίσης με το στόμα ανοικτό, όταν πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, πως επιτήδειοι έχουν κατορθώσει να φοροδιαφεύγουν και να μην αποδίδουν ΦΠΑ, ακόμη και στην περίπτωση πληρωμής με κάρτα.

Ορθώς εξισώνεται ο φόρος στα νησιά

“Πιστεύουμε πως η εξισορρόπηση των φόρων και στα νησιά είναι σωστή, με μία προϋπόθεση, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εμείς σαν πολίτες και η χώρα σαν χώρα ότι η οικονομική πολιτική από την κοινωνική πολιτική πρέπει να διαφέρει” σημειώνει ο κ. Μακρής και συμπληρώνει: “Το κράτος πρέπει να μαζέψει πρώτα τους φόρους, να αποκτήσει τα έσοδα που χρειάζεται και από εκεί και πέρα να ασκήσει κοινωνική πολιτική”.

Πιστεύουμε πως η εξισορρόπηση των φόρων και στα νησιά είναι σωστή, με μία προϋπόθεση, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εμείς σαν πολίτες και η χώρα σαν χώρα ότι η οικονομική πολιτική από την κοινωνική πολιτική πρέπει να διαφέρει

Όταν το θέμα έρχεται στα προβλήματα που θα προκύψουν στην αγορά, αλλά και στην τσέπη του καταναλωτή, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ μοιάζει καθησυχαστικός. “Ο χώρος των τροφίμων για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, έχει υποστεί διάφορες διακυμάνσεις, συγχωνεύσεις, αναταράξεις όπου αναδιανέμονται μερίδια. Καταλαβαίνουμε εκ του ανταγωνισμού ότι είναι πολύ δύσκολο να σηκωθούν οι τιμές, όταν κάποιος ανταγωνιστής θέλει να σπάσει το μερίδιό σου. Θα κρατήσει τις τιμές τουλάχιστον ίδιες, να μην πω και χαμηλότερες” εξηγεί και προβλέπει αν όχι μείωση, σίγουρα συγκράτηση τιμών.

Οι φοροαπαλλαγές στα νησιά προκαλούσαν στρεβλώσεις στην αγορά, σημειώνει ο ΣΕΛΠΕ

Βέβαια, ο Αντώνης Μακρής δεν μπορεί να κάνει την ίδια εκτίμηση και για τα νησιά. “Στα νησιά προφανώς, είναι μεγάλη η διαφορά οπότε δεν μπορεί να απορροφηθεί εύκολα” μας αναφέρει και εκτιμά πως θα διογκωθεί ή έτσι κι αλλιώς τεράστια φοροδιαφυγή. “Αν οι επιχειρήσεις όλες γυρίσουν στο δεν κόβω αποδείξεις και δεν πληρώνω φόρους, το κράτος θα χάσεις τις σοβαρές επιχειρήσεις και θα μείνει με τους “απατεώνες”, διότι απατεώνες είναι εκείνοι που δεν αποδίδουν το φόρο που εισπράττουν” συμπληρώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου.

Σε ό, τι πάντως αφορά τα νησιά, ο κ. Μακρής αναφέρθηκε σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με έδρα την Αθήνα που επωφελούνταν του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ: “Είχα εγώ μια εταιρία στην Αθήνα, έφτιαχναν και ένα υποκατάστημα σε ένα νησί και έφερνα όλα τα εμπορεύματα από εκεί και επωφελούμουν της διαφορά στο ΦΠΑ” αναφέρει συγκεκριμένα.

Το κόλπο της 31η Μαΐου

Η αύξηση του ΦΠΑ πάντως φαίνεται πως αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για τους επιχειρηματίες. Παρατηρήθηκε έτσι μια εκτίναξη πωλήσεων, αφού ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες με το χαμηλότερο ΦΠΑ, τα οποία και θα πουλήσουν με 24%. “Θα δημιουργηθεί ένα κενό το επόμενο διάστημα στις πωλήσεις και στις αγορές. Υπεραποθηκεύοντας σήμερα προϊόντα, δημιουργούνται πρόβλημα στις μελλοντικές πωλήσεις και στη συνέχεια στη ρευστότητά των επιχειρήσεων” σημειώνει ο Αντώνης Μακρής.

Έλλειψη ρευστότητας στο άμεσο διάστημα για τις επιχειρήσεις προβλέπει ο ΣΕΛΠΕ

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ πιστεύει πως η προσπάθεια είσπραξης περισσότερων φόρων θα αποτύχει και στηρίζει την εκτίμησή του στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. “Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύστημα επαρκές, ορθό, να ελέγχει την αγορά, επειδή ήδη ζούμε ένα τεράστιο κύμα φοροαποφυγής, φοροκλοπής αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των εισπράξεων. Το κράτος θα έρθει και τι θα κάνει; Όταν δεν εισπράξει το κατάλληλο, θα έρθει πάλι με οριζόντια μέτρα και θα πάρει από τους μισθωτούς και τους σοβαρούς που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν” αναφέρει και καλεί τους καταναλωτές να μην μπουν στον πειρασμό των αγορών χωρίς απόδειξη. “Ο πολίτης λοιπόν που αγοράζει χωρίς απόδειξη πρέπει να ξέρει ότι όταν του κάνουν έκπτωση 10%, ο έμπορος κερδίζει το 14%, χώρια το φόρο εισοδήματος και ο ίδιος θα το πληρώσει χρυσό το προϊόν” σε βάθος χρόνου. 

No… capital controls

Αν και η ακριβής μετάφραση των Capital Controls είναι έλεγχος κεφαλαίου, φαίνεται πως το κράτος αδυνατεί ακόμη και έτσι να ελέγξει το μαύρο χρήμα και το παρεμπόριο. “Ενώ τα capital controls θα οδηγούσαν τον κόσμο και εν πολλοίς τον οδήγησαν, στη χρήση της κάρτας και άρα στην αποδεδειγμένη πώληση, οι έξυπνοι της αγορά έχουν ανακαλύψει ότι το κράτος δεν κάνει κανέναν έλεγχο, δεν κάνει δηλαδή διασταύρωση των voucher των καρτών, με την απόδειξη λιανικής με αποτέλεσμα να περνάνε κανονικά την κάρτα, να εισπράττουν το σύνολο της αξίας και να μην κόβουν καμία απόδειξη” εξηγεί ο κ. Μακρής.

Ούτε τα Capital Controls δεν κατόρθωσαν να βάλουν φρένο στην φοροδιαφυγή

Ακόμη δηλαδή και με τη χρήση χρεωστικής για τις αγορές, επιτήδειοι έχουν βρει χώρο ώστε να αποφύγουν την απόδοση του ΦΠΑ, φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί και αισχροκέρδια – εκτός από απάτη – αφού το 24% το καταβάλει ο πελάτης, αλλά ο έμπορος το βάζει στην τσέπη του.

“Το χειρότερο από όλα σε αυτή την απάτη, είναι να σας έχουν κόψει απόδειξη από ταμειακή μηχανή, η οποία δεν είναι δηλωμένη. Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει διασταύρωση στοιχείων. Και θα επανέλθει η πολιτεία, άδικα, να σκοτώσει αυτούς που πραγματικά πληρώνουν” συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΣΕΛΠΕ.

Οι προτάσεις των εκπροσώπων λιανικού εμπορίου

Ο κ. Αντώνης Μακρής σημειώνει πως ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τον σωστό έλεγχο. Η βασική επέμβαση έχει να κάνει με το “να εισπράττεται με αυτόματο τρόπο ο φόρος”. “Πρέπει τα πάντα να είναι Online και συνδεδεμένα με τη φορολογική αρχή. Για όποιο παραστατικό κόβεται να αποδίδεται αυτόματα ο φόρος και όποια διακίνηση να γίνεται κατά κύριο λόγο με τις κάρτες. Έτσι, το ΦΠΑ το παίρνει άμεσα το κράτος και η εταιρία μόνο το κύριο ποσό που της ανήκει”. σημειώνει ο κ. Μακρής. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι φυσικά η σύνδεση όλων των διαχειρίσεων – επαγγελματικών δραστηριοτήτων, μέσω ίντερνετ με τις φορολογικές αρχές, αλλά και η συνέπεια του κράτους στην επιστροφή της απόδοσης ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

Διαδικτυακή σύνδεση εφοριών και επιχειρήσεων προτείνει ο ΣΕΛΠΕ

Επιπλέον, ο ΣΕΛΠΕ προτείνει ο άμεσος φόρος να μπει σε μικρό ποσοστό επί των αγορών. “Με την κάθε συναλλαγή να πληρώνεις αυτό το ποσοστό σε άμεσο φόρο επί των πωλήσεων. Το ποσό δεν θα το πληρώνει ο επαγγελματίας ουσιαστικά, διότι θα έρχεται το υπουργείο και θα τον εξισώνει με την επιστροφή  ΦΠΑ. “Το κράτος θα έχει καταφέρει να προεισπράττει τους φόρους από όλους. Και το 3% να το επιστρέφει στον καταναλωτή, ως επιβράβευση για την φορολογική του στάση” σημειώνει ο κ. Μακρής.

Η παράνομη οικονομία

Ο ΣΕΛΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, πως αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελέγχονται οι συναλλαγές και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, τα νέα οριζόντια μέτρα είναι αναπόφευκτα. “Αυτή τη στιγμή η αγορά, αν εξαιρέσεις το Μάιο που δεν πήγε καλά, λόγω ψυχολογίας τους κόσμου με την ανακοίνωση των μέτρων” σημειώνει ο κ. Μακρής και συμπληρώνει: “Δεν είναι θετικό ότι η αγορά κινείται με μετρητά, διότι οι πόροι από τους οποίους έχουν τέλος ή έχουν αρχή που δημιουργεί τέλος στα φορολογικά έσοδα”.

Στην Ελλάδα η παράνομη οικονομία ανέρχεται στο 25% της επίσημης. Στη Γερμανία, το ίδιο ποσοστό είναι 15% Αυτές οι 10 μονάδες στο ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 18δισ ευρώ

“Στην Ελλάδα η παράνομη οικονομία ανέρχεται στο 25% της επίσημης. Στη Γερμανία, το ίδιο ποσοστό είναι 15%, αυτό σημαίνει ότι η διαφορά μας είναι 10%. Αυτές οι 10 μονάδες στο ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 18δισ ευρώ” σημειώνει. “Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα με αυτά τα χρήματα επιπλέον στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Οι φόροι των 18δισ σου βγάζουν περίπου 6 με 7 δισ. άρα αποτελούν πολύ περισσότερα έσοδα από τα μέτρα που πήρανε” καταλήγει ο πρόεδρος της ΣΕΛΠΕ.

Είναι οι μικρομεσαίοι όντως η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας;

“Οι μικρομεσαίοι, λάθος αποκαλούνται ραχοκοκκαλιά της οικονομίας” αναφέρει ο Αντώνης Μακρής. “Διότι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας παράγει θέσεις εργασίας, πόρους. Αυτό οι μικρομεσαίοι δεν το παράγουν”. Ο πρόεδρος της ΣΕΛΠΕ ισχυρίζεται πως μικρά μαγαζάκια, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ο κορμός των πολιτών που στηρίζουν την παραοικονομία και τη φοροαποφυγή. “Μιλάμε για μαγαζάκια, για ελεύθερους επαγγελματίες για όσους νομίζουμε ότι είναι μικροί, διότι τελικά οι εισπράξεις είναι πάρα πολλές και απλά δεν φαίνονται”.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτικών μας είναι το πολιτικό κόστος, που θάβει όλες τις τυχόν καλές ενέργειας που προσπαθούν να κάνουν

Κλείνοντας αναρωτιόμαστε γιατί δεν ακούμε αυτές τις προτάσεις, αντίστοιχες με της ΣΕΛΠΕ, από τα χείλη των πολιτικών. “Το πρόβλημα των πολιτικών, μηδενός εξαιρουμένου, είναι ότι στηρίζονται στην ψηφοθηρία” σημειώνει ο κ. Μακρής: “Ενώ οι μεγάλοι είναι λίγοι, αλλά απασχολούν πολύ προσωπικό, οι ψήφοι των μικρών που αποκαλούν ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, είναι πολλές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτικών μας είναι το πολιτικό κόστος, που θάβει όλες τις τυχόν καλές ενέργειας που προσπαθούν να κάνουν” καταλήγει ο πρόεδρος της ΣΕΛΠΕ.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα