Προκαταβολή φόρου: Από 30% έως 100% η μείωση – Ποιους αφορά

Προκαταβολή φόρου: Από 30% έως 100% η μείωση – Ποιους αφορά
Κόσμος σε καταστήματα MotionTeam

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών προς τις επιχειρήσεις σχετικά με την προκαταβολή φόρου, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Με μέτρο σύγκρισης την μείωση του τζίρου για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και σε συνέχεια των ανακοινώσεων των Πρωθυπουργού από την Βουλή το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι η μείωση της προκαταβολής του τζίρου θα κυμανθεί από 30% έως και 100%.

1. Ειδικότερα η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μείωση του τζίρου το πρώτο 6μηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019. Συγκεριμένα οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:

Μηδενική προκαταβολή φόρου καθιερώνεται για φέτος στις εξής κατηγορίες:

  • Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους. 
  • Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ( ελευθέρους επαγγελματίες ) και δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, πχ γιατρούς η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα προβλέπεται:

2. Χορήγηση 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 1 δις κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο που εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Είναι σαφές ότι το μέτρο αποσκοπεί στο να ενισχύσει την ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και πολλών δορυφορικών επιχειρήσεων του τουρισμού που βασίζουν τον τζίρο τους στην τουριστική κίνηση.

3. Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο,   ενώ αρχικά το μέτρο της επιδότησης εισφορών ίσχυε μέχρι και τα τέλη Ιουλίου. Έτσι το μέτρο μετατρέπεται σε κάλυψη του 60% της απώλειας και του μισθού αλλά και των εργοδοτικών εισφορών κατά 60% για ένα πεντάμηνο.

4. Πλήρης κάλυψη σε ποσοστό 100% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. Δηλαδή κατά κύριο λόγο οι τουριστικές

Πιο συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.  

Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

5. Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται και οι εποχικοί εργαζόμενοι οι οποίοι εργάστηκαν την περσινή τουριστική περίοδο σε επιχειρήσεις του τουρισμού που φέτος είτε υπολειτουργούν είτε δεν θα λειτουργήσουν καθόλου . Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή σύμβασης εργασίας έχει ως προϋποθέσεις και την διατήρηση της θέσης ερηασίας αλλά και την μη μεταβολή της σύμβασης εργασίας ( πχ σε μερίκή απας΄χοληση ) μέχρι και τον Οκτώβριο .

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ είναι επιπρόσθετα αυτών που είχαν ανακοινωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version