ΦΟΡΟΙ

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Πρωτογενές Έλλειμμα - Απρίλιος: Στα 6.211 εκατ. ευρώ με αύξηση έναντι στόχου περίπου 1 δισ. ευρώ

Τα έσοδα από φόρους εμφανίζονται μειωμένα κατά 256 εκατ. ευρώ ή 7,9% τον Απρίλιο με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Υπ. Οικονομικών λόγω της παράτασης των "απαγορευτικών" στην οικονομία. "Σανίδα" σωτηρίας αποτέλεσε το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.

Πολίτες με μάσκες στην Πλατεία Συντάγματος

Πώς η μεταφορά έδρας στην Ελλάδα για ξενιτεμένους, ψηφιακούς νομάδες κι επιχειρηματίες φέρνει "κούρεμα" φόρων

Για όσους είτε νεομετανάστες, είτε ψηφιακούς «νομάδες», είτε αλλοδαπούς επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για 7 χρόνια με βάση σχετική διάταξη.

Τράπεζα της Ελλάδος

Πρωτογενές έλλειμμα 3,424 δισ. ευρώ τον Μάρτιο - Οι "τρύπες" στα έσοδα

Μπορεί η εικόνα να είναι καλύτερη από τη στοχοθεσία ωστόσο όπως φαίνεται όλα θα εξαρτηθούν από τι θα γίνει στο μέτωπο της ανάπτυξης στο β' εξάμηνο του έτους, αλλά και των αναγκών στήριξης των επιμέρους κλάδων της οικονομίας, σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων - φωτογραφία αρχείου

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Το χρονοδιάγραμμα, οι δόσεις εξόφλησης και οι εκκρεμότητες

Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου που ορίζει ο νόμος για την υποβολή των δηλώσεων φαίνεται και για φέτος να πηγαίνει για το τέλος Ιούλιου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι παρέμεινε ανοιχτή και τον Αύγουστο και οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν θεωρούνταν εμπρόθεσμες.

Start-up επιχείρηση

Αναζητώντας τις νέες "ΒΕΑΤ": Μεγάλες εκπτώσεις φόρου για όσους ποντάρουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Ο "επενδυτικός άγγελος" μπορεί να τύχει του δικαιώματος έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα για εισφορές κεφαλαίου σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι του συνολικού ποσού των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Ακίνητα στην Αθήνα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πότε έρχεται η "λυπητερή για τα δημοτικά τέλη και φόρους;

Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για την εκκαθάριση των δηλώσεων από τους ΟΤΑ για τα αδήλωτα τετραγωνικά προβλέπει σχετική ρύθμιση που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας,

Η ψηφιακή πλατφόρμα του Δημοσίου

Gov.gr: Πάνω από 94 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο το 2020

Μέσα στο 2020 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές πολιτών, εξοικονομώντας χρόνο και επισκέψεις στις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες - Το gov.gr σε αριθμούς

Πισίνα σε ταράτσα πολυκατοικίας

Τεκμήρια διαβίωσης: Πώς θα καλυφθούν φέτος για την αποφυγή έξτρα φόρου;

Πώς θα καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και θα αποφύγουν τις επιβαρύνσεις φόρου όσοι έχουν δει απώλειες το 2020. Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Ο Jeff Bezos, ο Elon Musk και ο Bill Gates

Φόρος πλούτου: Τα ιλλιγιώδη ποσά που θα πληρώσουν Jeff Bezos, Elon Musk και Bill Gates αν περάσει η πρόταση

Φόρους πολλών δισ. δολαρίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Έλον Μασκ και ο Μπιλ Γκέιτς εάν τελικά περάσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο των Δημοκρατικών για επιθετική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας εν μέσω lockdown

Φορολογικές Δηλώσεις: Διπλό σωσίβιο για φόρους και τεκμήρια από τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων

Τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επιχειρήσεις σούπερ  μάρκετ

"Φουσκώνει" διαρκώς ο λογαριασμός για το κρατικό ταμείο - Αναζητείται σενάριο για άνοιγμα "σωσίβιο"

Το κόστος των μέτρων για τον κορονοϊό έχει ήδη ξεπεράσει αυτό που υπολόγιζε ο προϋπολογισμός, την ίδια ώρα που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο.

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Έκπτωση φόρου 50% για μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από εργαζόμενους του εξωτερικού

Θεσπίζεται ειδικός τρόπος φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία καθώς και από επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα. 

Αναφιώτικα

Χωρίς φόρο οι δωρεές και γονικές παροχές ως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας

Προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση είναι να προκύπτει ότι η δωρεά/γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο το τέκνο απαλλάσσεται από τον φόρο ως πρώτη κατοικία.

Υπουργείο Οικονομικών

Προϋπολογισμός 2020: Υστέρηση 5,5 δισ. από άμεσους και έμμεσους φόρους στο 9μηνο

Οι αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων και η κατάρρευση της κατανάλωσης οδήγησαν σε υστέρηση 5,5 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα για τον εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020.

Στιγμιότυπο από τη Βουλή

Εισφορά αλληλεγγύης: Κατατέθηκε στη Βουλή η αναστολή της για το 2021

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Αναλυτικά τι προβλέπει η διάταξη.

Πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου

Πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου

Πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ καταγράφηκε για το 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31.032 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5.454 εκατ. ευρώ ή 14,9% έναντι του στόχου.