ΦΟΡΟΙ

Αποδείξεις (φωτογραφία αρχείου)

Αγοραστική δύναμη και φόροι: Οι απλουστεύσεις και η σκληρή πραγματικότητα

Σε περιόδους όπως η τωρινή με υψηλό πληθωρισμό που εκτινάσσει τις “αποδόσεις” του ΦΠΑ, δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους βάρος σηκώνουν οι αδύναμοι που λαμβάνουν και “χαμηλό αντίδωρο” με τα όποια “market pass” σε σχέση με τις υπεραποδόσεις ΦΠΑ.

Αρχείου

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα με τη φορολόγηση των μερισμάτων - Ο ΟΟΣΑ και η πολιτική κόντρα

Από τις χώρες που επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 5%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 7%. Ο αποκαλυπτικός πολιτικός "καυγάς" για τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων.

Φορολογικές δηλώσεις

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της πρώτης δόσης - SOS για Ε9 και διόρθωση λαθών

Είναι σημαντικό έστω και λίγο πριν την πρώτη καταβολή δόσης ο κάθε φορολογούμενος/η, εφόσον διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις, να προβεί σε διορθώσεις υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Στιγμιότυπα από ΙΖ

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς διαμορφώνεται ο "λογαριασμός" - Το πλαίσιο για συμψηφισμούς κι επιστροφές

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε

Μητσοτάκης: Ο Τσακαλώτος δεν έχει κρύψει ότι είναι μαρξιστής

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για "ξεκάθαρο κρατισμό" και ότι θέλει επανακρατικοποίηση των τραπεζών "για να δίνει δάνεια σε κολλητούς". Δήλωσε ότι δε βλέπει περιθώριο συνεννόησης με Ανδρουλάκη.

Μητσοτάκης: Δεν θα μειώσουμε ΦΠΑ και ΕΦΚ - Επειδή η οικονομία πάει καλά, αυξάνονται τα ενοίκια

Μητσοτάκης: Δεν θα μειώσουμε ΦΠΑ και ΕΦΚ - Επειδή η οικονομία πάει καλά, αυξάνονται τα ενοίκια

Ο πρωθυπουργός ζήτησε καθαρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές, χωρίς να θέσει ποσοτικούς στόχους. Αυτοδύναμη κυβέρνηση μόνο με εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές, δήλωσε. Κατηγόρησε τον Τσίπρα για "δίπορτο" με το κόμμα Κασιδιάρη

Απόδειξη

Έρχεται “φοροσαφάρι” - Τι πρέπει να προσέξετε;

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση 179.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, με σκοπό την ενημέρωση και τη συμμόρφωση των φορολογούμενων.

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει το TAXIS - Τα "SOS" του Ε1 για εκπτώσεις φόρου

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει το TAXIS - Τα "SOS" του Ε1 για εκπτώσεις φόρου

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της ΑΑΔΕ. Ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Πότε θα είναι η πρώτη.

Υπολογισμός φόρων (φωτογραφία αρχείου)

Φόροι: "Κουλτούρα πληρωμών" και ληξιπρόθεσμα σε υψηλές "επιδόσεις" - Ο συνδυασμός "έκπληξη" και τα "φέσια" του 2022

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2022, 873 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν πληρώθηκαν το 2022 και άλλα 600 εκατ από τον ΕΝΦΙΑ.

Υπολογισμός φόρων (φωτογραφία αρχείου)

Εκπρόθεσμες Δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος: Πότε θα "σβήνεται" το πρόστιμο των 100 ευρώ

Το 2022 υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα πάνω από 100.000 φορολογικές δηλώσεις ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ.

Λογαριασμοί και φόροι "ροκανίζουν" καταθέσεις και εισοδήματα

Λογαριασμοί και φόροι "ροκανίζουν" καταθέσεις και εισοδήματα

"Τρώμε από τα έτοιμα" είναι η λαϊκή ρήση που χρησιμοποιείται “γάντι” στην περίπτωση π.χ. που οι καταθέσεις αξιοποιούνται για την κάλυψη υποχρεώσεων, κάτι που όπως φαίνεται "κατά κόρον" συνέβη τον Ιανουάριο.

Φωτο αρχείου

Τι πληρωμές πρέπει να γίνουν στην Εφορία έως το τέλος του χρόνου - Αναλυτικός οδηγός

Λίγα 24ωρα απέμειναν μέχρι να φύγει το 2022 και οι φορολογούμενοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν εμπρόθεσμα την Εφορία και να διευθετήσουν μια σειρά από υποχρεώσεις.

Εφορία

Εφορία - Ταμεία: Το "βαρύ" καλεντάρι πληρωμών και υποχρεώσεων στο φίνις της χρονιάς

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την όγδοη δόση του ΕΝΦΙΑ, την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος και της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πληρωμή και για τη δόση για όσους εντάξουν οφειλές τους σε ρύθμιση.

Airbnb

Airbnb: Κοινοποίηση πληροφοριών στην εφορία και παρακράτηση φόρου 21%, ζητά το Δικαστήριο της ΕΕ

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως η υπηρεσία βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων Airbnb θα πρέπει να κοινοποιεί στοιχεία από τα ενοικιαστήρια συμβόλαια και να παρακρατεί φόρο 21% από τα έσοδα ενοικίασης

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας: Έρχεται η νομοθεσία για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια - "Κουμπαράς" για πιθανά μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Αντ1 είπε ότι τις επόμενες μέρες μέσα από μια σειρά δράσεων που ήδη έχουν νομοθετηθεί (επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας) θα διοχετευθούν στα νοικοκυριά πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

ΔΟΥ Αθηνών

Παγώνει για ένα έτος το επιτόκιο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου και τις επιστροφές δημοσίου

Αλλαγή στους όρους γύρω από την αύξηση των επιτοκίων που βαρύνουν εκπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων και επιστροφές φόρων από το Δημόσιο προς ιδιώτες, λόγω αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Γονικές παροχές

Γονικές παροχές: Πότε χάνεται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ - Οδικός χάρτης για τους φορολογουμένους

Διευκρινίσεις δίνει η ΑΑΔΕ για τους δικαιούχους και τα κριτήρια για το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές, ενώ περιγράφει το πότε χάνεται το όλο δικαίωμα.

Ταμειακή μηχανή

Προϋπολογισμός: Οι φόροι που έφεραν το πρωτογενές πλεόνασμα - Η ακρίβεια "έσπρωξε" τον ΦΠΑ

Η ακρίβεια εκτόξευσε τα έσοδα από τον ΦΠΑ στο 8μηνο του 2022. Συγκεκριμένα τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 13.924 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.449 εκατ. ευρώ, ωστόσο στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καταγράφεται πτώση.

Φόροι

Η ακρίβεια φέρνει "φοροφέσια"

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο επτάμηνο τα φρέσκα χρέη αυξήθηκαν κατά 334 εκατ. ευρώ στα 4,459 δισ. ευρώ από 4,125 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου με αποτέλεσμα το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να εκτιναχθεί στα 112,653 δισ. ευρώ.