Δεν περνάει το κούρεμα, λέει ο Αναστασιάδης

Δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τον Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τον Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Θα απορρίψει το νομοσχέδιο για το «κούρεμα», εκτιμά ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης. Στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε στη σουηδική τηλεόραση, δήλωσε ότι η Βουλή, η οποία συνέρχεται το απόγευμα, «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα».

Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί την κατάσταση, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους, όπως είπε, στο Eurogroup.

Ο Kύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχωρεί το απόγευμα για τη Μόσχα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβάλλεται εκ νέου η απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής, ή, αν συγκληθεί, να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το «κούρεμα». 

Σήμερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε νέο νομοσχέδιο, βάση του οποίου καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους. Σε καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβληθεί τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Το τέλος θα υπολογίζεται με βάση τα δεδομένα κατά το κλείσιμο των τραπεζών την περασμένη Παρασκευή, 15 Μαρτίου. Έναντι του τέλους, θα διατεθούν στους καταθέτες που θα υποστούν το κούρεμα μετοχές που θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου, υπό τον όρο όμως, ότι οι καταθέσεις θα παραμείνουν για δύο χρόνια στα πιστωτικά ιδρύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η κρίσιμη συνεδρί8αση της ολομέλειας της Βουλής αναβάλλεται για την Τετάρτη και ενώ θα έχει έχει προηγηθεί το πρωί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το plan Β του Αναστασιάδη αν δεν ψηφιστεί το κούρεμα των καταθέσεων

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση κυπριακών καταθέσεων

Δημοσίευμα - φωτιά: Γνώριζαν το κούρεμα και απέσυραν καταθέσεις συνεργάτες του Κύπριου προέδρου

Δηλώσεις Αναστασιάδη στη σουηδική τηλεόραση

SHARE: