Προς εθνική σύνταξη 340 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης

Προς εθνική σύνταξη 340 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης
Ο υπουργος Εργασίας Γιώργος Κατρουγκάλος αποχωρεί απο το ξενοδοχείο "Χίλτον" μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016. Αντικείμενο της συνάντησης η διοικητική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Πρόοδος μεν χωρίς συμφωνία δε. Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου μετά την ολοκλήρωση και της σημερινής διαπραγμάτευσης

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

“Πρόοδος” υπήρξε σε τέσσερα βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, σε σχέση με το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών, “υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα” και συγκεκριμένα “στη γεωμετρία (σσ. κλιμάκωση ποσοστών αναπλήρωσης ανά διάρκεια ασφάλισης), τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις και τις αυξήσεις των εισφορών”. Ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε πως “δεν υπήρξε κάθετη άρνηση σε τίποτα”, από την πλευρά των Θεσμών. Ο ίδιος τόνισε πως “ελπίζει ότι θα κλείσει η συμφωνία για το συνταξιοδοτικό το Σάββατο”.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξάλλου τόνισε πως “δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις”. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν η τρίτη διαδοχική συνάντηση του υπουργού με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος γύρου των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας αναχωρεί σήμερα για το Τορίνο όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα την επικύρωση του νέου κοινωνικού χάρτη στην Ε.Ε.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως η διαπραγμάτευση στα τέσσερα βασικά μέτωπα “τρέχει” ως εξής:

-Δύο είναι τα σενάρια για την εθνική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης. Το πρώτο σενάριο προβλέπει 320 έως 340 ευρώ (πρόταση ΔΝΤ) ενώ το δεύτερο προβλέπει 384 ευρώ (ελληνική πρόταση) – αμφότερα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο για την εθνική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης προβλέπει το ποσό των 320-340 ευρώ Επίσης φαίνεται πως υπάρχει κοινός τόπος για την παροχή κατώτερης εθνικής σύνταξης 255-260 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.

-Δύο είναι επίσης τα σενάρια που κατατέθηκαν σε σχέση με την επικουρική ασφάλεια. Το πρώτο και πιθανώς επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπές έως 23% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ και ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης έως 1%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ και αύξηση των εισφορών κατά 1,5%.

-Ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 0,8% για όποιον έχει κλείσει 15 χρόνια ασφάλισης (από 0,5% ως 0,7%). Οι Θεσμοί πιέζουν για την ύπαρξη σχετικά υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για όποιον έχει κλείσει 26 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο μέτωπο των νέων ποσοστών αναπλήρωσης υπάρχει ακόμα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην θιγούν οι συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) που φτάνουν τα 1400 ευρώ. Η μείωση των συντάξεων άνω των 1400 ευρώ θα γίνει μέσω της περικοπής των επικουρικών που έχουν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Πηγη: capital.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα