Προσφυγή της Κομισιόν στον Π.Ο.Ε. για τους δασμούς των ΗΠΑ

Προσφυγή της Κομισιόν στον Π.Ο.Ε. για τους δασμούς των ΗΠΑ
H Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ AP

"Είναι μια ατυχής στιγμή για το παγκόσμιο εμπόριο και τις διατλαντικές σχέσεις, που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ", δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Εμπορίου

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη προσφεύγει η Κομισιόν. “Είναι μια ατυχής στιγμή για το παγκόσμιο εμπόριο και τις διατλαντικές σχέσεις, που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ. Το μπαλάκι είναι τώρα στο δικό τους γήπεδο”, δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ που τόνισε ότι “οι δασμοί προσβάλλουν τους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες” και γι’ αυτό η ΕΕ θα αποφασίσει για αντίποινα που “θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουνίου”.

Η ίδια επανέλαβε ότι “για την ΕΕ, ο διάλογος παραμένει πάντα ανοιχτός, είναι άλλωστε το μοναδικό εργαλείο που έχουμε”. Ομως δεν εκφοβίζεται, ούτε διαπραγματεύεται με το πιστόλι στον κρόταφο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η Σ. Μάλστρομ δήλωσε ότι “δε θα έλεγα ότι πρόκειται για πόλεμο, γιατί αυτή η λέξη έχει ψυχολογικό αποτέλεσμα και δεν είμαστε ακόμη εκεί”, ωστόσο ο νέος οικονομικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαίνεται από χθες το πρωί.

Και το Βερολίνο, πάντως, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα λάβει ενιαία θέση στο θέμα.Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παρέπεμψε στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, υπέρ μιας μόνιμης εξαίρεσης της Ε.Ε. από τους συγκεκριμένους δασμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα