Πρώτη κατοικία: Μικρότερη η απόσταση – Στόχος η συμφωνία έως την 5η Απριλίου

Πρώτη κατοικία: Μικρότερη η απόσταση – Στόχος η συμφωνία έως την 5η Απριλίου
Φωτό αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup Eurokinissi

Το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα θα γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές ώστε το νέο πλαίσιο όχι μόνο να συμφωνηθεί αλλά και να ψηφιστεί πριν το Eurogroup του Βουκουρεστίου.

Κρίσιμο θα είναι τα επόμενα 24ωρα για τον νέο νόμο Κατσέλη καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να χαθεί και το ορόσημο του Eurogroup της 5 Απριλίου.

Πλέον το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα θα γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές ώστε το νέο πλαίσιο όχι μόνο να συμφωνηθεί αλλά και να ψηφιστεί πριν το Eurogroup του Βουκουρεστίου.

Στο χθεσινό Euroworking group η ελληνική αποστολή περιορίστηκε στο να ενημερώσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Με αυτό το δεδομένο, τα μέλη του EWG ανέβαλαν τη γνωμοδότηση τους για τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας ζητώντας γρήγορη συμφωνία και ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, αν θέλει η Αθήγα να πάρει την δόση από το επόμενο Eurogroup.

Η ώρα των πολιτικών αποφάσεων

Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να φτάσουμε σε συμφωνία δεν είναι μεγάλη αλλά απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις.

Μια βασική διαφορά είναι ότι οι θεσμοί επιμένουν να μειωθεί η « περίμετρος» κάλυψης του νομοσχεδίου από τα 11 δισ. ευρώ που προβλέπει η ελληνική πρόταση στα 9 δισ. ευρώ – αντί των 7 δισ. ευρώ που είχαν ζητήσει πριν από 10 ημέρες.

Μια αλλαγή που ζητούν για να επιτευχθεί η μικρότερη περίμετρος είναι ο περιορισμός των κριτηρίων ένταξης για επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση της πρώτης κατοικίας που στην αρχή δεν ήθελαν καθόλου στη ρύθμιση.

Ενώ δηλαδή οι θεσμοί δείχνουν να μπορούν να αποδεχθούν ένα όριο πάνω από τα 200.000 ευρώ για τα στεγαστικά ιδιωτών, δεν δέχονται να εντάσσονται επιχειρηματικά για ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ.

 Ως εναλλακτική για εξίσωση του καθεστώτος των αμιγώς στεγαστικών δανείων με αυτά των επιχειρηματικών δανείων οι θεσμοί προτείνουν μια οριζόντια μείωση της ανώτερης οφειλής για ένταξη στην νέα ρύθμιση από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ.

Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα στα κριτήρια ένταξης είναι το όριο των καταθέσεων για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση είναι το όριο των καταθέσεων που από τα 50.000 ευρώ της ελληνικής πρότασης θέλουν να μειωθεί στα 20.000 ευρώ.

Πιο ελαστικοί εμφανίζονται στο θέμα της κάλυψης πρόσθετης περιουσίας όχι βέβαια στα όρια της ελληνικής πρότασης (δηλαδή τα 250.000 ευρώ) αλλά κοντά στα 100.000 ευρώ ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με τους θεσμούς να επιτρέπουν πρόσθετη κάλυψη περιουσίας 30.000 ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο για την συμφωνία είναι η προσθήκη ενός νομοθετικού πλαισίου που θα συνδέει όλα τα καθεστώτα προστασίας της πρώτης κατοικίας με το καινούργιο πλαίσιο που προτείνει η Κυβέρνηση και κυρίως να ξεκαθαρίζει πως θα κινούνται παράλληλα ο νόμος Κατσέλη και το νέο καθεστώς προστασίας που βρίσκεται τώρα σε διαπραγμάτευση

 Τρία τα σενάρια

Από εδώ και πέρα υπάρχουν τρία σενάρια:

– Το πρώτο που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες αλλά δεν έχει αποκλειστεί είναι να συμφωνήσουν κυβέρνηση και θεσμοί εντός της ημέρας το νομοσχέδιο να ενταχθεί – όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά – ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να ψηφιστεί μέχρι αύριο.

– Το δεύτερο σενάριο είναι το νομοσχέδιο να καθυστερήσει και η συμφωνία να έρθει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μέχρι τότε θα έχουμε την έλευση τεχνικών κλιμακίων (αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας) και από την 1η Απριλίου θα έχουμε προετοιμασία της τρίτης αξιολόγησης με αρχή τις…. «ουρές» από τη δεύτερη αξιολόγηση. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι θέμα μιας ή δύο ημερών και η ψήφιση θα πρέπει να γίνει με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος αν θέλουμε να προλάβουμε το Eurogroup.

– Τo τρίτο σενάριο που έχει τις λιγότερες πιθανότητες προς το παρόν είναι να χαθεί και το ορόσημο της 5 Απριλίου και η απόφαση να μετατεθεί για το Eurogroup του Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα