Αναστολή πλειστηριασμών για οφειλέτες

Αναστολή πλειστηριασμών για οφειλέτες

Παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο η δυνατότητα των οφειλετών να αναδιοργανώσουν την κάλυψη των αναγκών τους σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Πρόκειται για οφειλέτες μέχρι 200.000 ευρώ. Προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπέρ τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ

Παράταση μέχρι το τέλος του Ιουνίου της αναστολής πλειστηριασμών για τους οφειλέτες ποσών έως 200.000 ευρώ σε τράπεζες και άλλους πιστωτές δόθηκε από τη Βουλή, με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι με την ρύθμιση δεν λύνεται οριστικά το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον τραπεζικό δανεισμό τους αλλά παρατείνει την δυνατότητα των οφειλετών να αναδιοργανώσουν την κάλυψη των αναγκών τους σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

«Δίνεται η δυνατότητα ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις να πάρουν μια ανάσα για την ανασυγκρότησή τους γιατί σήμερα δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, να κρατήσουμε ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και να προστατέψουμε θέσεις εργασίας», επεσήμανε.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι με την αναστολή προστατεύεται η κύρια και μοναδική κατοικία.

Αναφέρθηκε επίσης στο νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και προκειμένου να άρει τη σύγχυση που επικρατεί, τόνισε πως ο νόμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχει διαρκή ισχύ και δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Προβλέπει δε δύο κύρια στάδια: κατά το πρώτο, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και κατά το δεύτερο, την δικαστική διαδικασία.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Λέγκας παρ' ότι υπερψήφισε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο διατύπωσε επιφυλάξεις επισημαίνοντας ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα των τραπεζών.

Ο Άγγελος Τζέκης εκ μέρους του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί περισσότερο τις τράπεζες και λιγότερο τους δανειολήπτες.

"Είναι τραγικό να μην υποστηρίζεις ένα μέτρο που δίνει έστω και μια μικρή ανάσα στην δύσκολη αυτή περίοδο", αιτιολόγησε εκ μέρους του ΛΑΟΣ την θετική ψήφο του κόμματος ο Θ. Πλεύρης.

SHARE:

24Media Network