Προστασία πρώτης κατοικίας: Με “μίνιμουμ συμφωνία” των δανειστών θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή

Προστασία πρώτης κατοικίας: Με “μίνιμουμ συμφωνία” των δανειστών θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή
Το Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Το θέμα έχει παραπεμφθεί σε τεχνικά κλιμάκια με στόχο να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό τα τρία πεδία στα οποία υπάρχουν διαφορές ή ζητούνται διευκρινήσεις από τους θεσμούς.

Με μια μίνιμουμ συμφωνία και των θεσμών θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας την Παρασκευή στην Βουλή.

Αυτό διαβεβαιώνουν τόσο πηγές του ΥΠΟΙΚ όσο και της ΕΕ οι οποίες συνεχίζουν να δηλώνουν αισιόδοξες για το ενδεχόμενο πλήρους συμφωνίας και ψήφιση του νόμου πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Το θέμα έχει παραπεμφθεί σε τεχνικά κλιμάκια με στόχο να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό τα τρία πεδία στα οποία υπάρχουν διαφορές ή ζητούνται διευκρινήσεις από τους δανειστές.

Το πρώτο είναι το δημοσιονομικό. Η συμμετοχή του κράτους στην επιδότηση των δόσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση δείχνει εκ πρώτης όψεως αντιμετωπίσιμη. Ωστόσο σε ορίζοντα τετραετίας ως το 2022 το κόστος ανεβαίνει στα 800 εκατ. ευρώ άρα θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή και στο ΜΠΔΣ που θα κατατεθεί ως το Μάιο.

Το δεύτερο είναι το νομικό. Οι θεσμοί θέλουν να ξεκαθαριστεί πως θα λειτουργήσουν παράλληλα το καθεστώς που θα διέπει τους 170.000 που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη με το καθεστώς των δανειοληπτών που θα υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση στο νέο σύστημα διακανονισμού.

Το τρίτο και ίσως πιο σημαντικό θέμα είναι η λεγόμενη περίμετρος του νέου πλαισίου που αφορά την κάλυψη ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη και τα όρια για το ετήσιο εισόδημα και τις καταθέσεις που θεωρούνται από τους θεσμούς πολύ υψηλά.

Σταδιακά η συνολική συμφωνία

Με δεδομένα όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα υπάρξει η τελική συμφωνία για το νέο νόμο. Φαίνεται λοιπόν ότι κυριάρχησε η ιδέα για κατάθεση ενός νόμου πλαισίου με όσα συμφωνηθούν ως την Παρασκευή και η σταδιακή συμπλήρωση του μόλις υπάρχει συμφωνία σε κάθε σημείο. Το ενδεχόμενο αυτό καλύπτει και ένα νομικό κενό που έχει δημιουργηθεί. Τούτο διότι μετά την κατάργηση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη πρακτικά δεν υπάρχει κανένας νόμος για την κάλυψη των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία.

Στόχος είναι μέχρι και το Eurogroup της 5ης Απριλίου το νέο καθεστώς να έχει συμπληρωθεί και η σχετική δέσμευση να θεωρηθεί ότι έχει εκπληρωθεί από το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών ώστε να κλείσει τυπικά η δεύτερη διαπραγμάτευση και να εγκριθεί η εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ.

Γιατί αποκλείστηκε μια “μονομερής ενέργεια”

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών απέκλειαν μια μονομερή ψήφιση του σχεδίου για την προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις λόγους.

Ο πρώτος είναι ο πολιτικός. Μια μονομερής ενέργεια παρότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων θα δημιουργούσε πρόβλημα σε επίπεδο Eurogroup με πολλές παρενέργειες και στην εικόνα της χώρας στις αγορές.

Ο δεύτερος είναι ότι το σχέδιο θα μπορούσε να μπλοκάρει η ΕΚΤ ως απαράδεκτο με την ιδιότητα της ως επόπτης των ελληνικών τραπεζών.

Το τρίτο είναι ότι αν η Κυβέρνηση προχωρούσε από μόνη της σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο μεταξύ άλλων θα προέβλεπε και την επιδότηση δόσεων των δανείων με 200 εκατ. ευρώ θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραπέμψει την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κατηγορία για άμεσες κρατικές ενισχύσεις προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα