Πρώτο μέτρο Τσίπρα: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%

Πρώτο μέτρο Τσίπρα: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και τα χρόνια μέχρι και το 2023.

Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Σκουρής στα Παιχνίδια Εξουσίας στον News 24/7 στους 88,6, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιλέγει μόνιμο μέτρο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24% που είναι σήμερα.

Πρόκειται για το πρώτο μέτρο, ή αν θέλετε ένα από τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός μετά τις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Η πρώτη συζήτηση “έβγαλε” ότι μια γενικευμένη μείωση ΦΠΑ δεν θα “περάσει” στην πράξη στις τσέπες του καταναλωτή, και έτσι επιλέχθηκε η εστίαση για να μειωθεί το ΦΠΑ για να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα στην κατανάλωση. Και πάλι φυσικά, υπάρχει το στοίχημα για το κατά πόσο θα επαναπροσαρμοστούν οι τιμές μετά μια ενδεχόμενη άμεση και μόνιμη μείωση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το  βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και τα χρόνια μέχρι και το 2023.

Οι θεσμοί θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,6% του ΑΕΠ -που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό- στο 4,1% του ΑΕΠ στο πρόγραμμα σταθερότητας, είναι βάσιμο και προέρχεται από μόνιμα μέτρα.

Ο στόχος είναι να επικυρωθεί από τους θεσμούς ένα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ (περίπου 1,1 δις) ώστε να υπάρξουν πόροι και για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους αλλά και για να προχωρήσουν κάποιες ελαφρύνσεις από φέτος.

Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να επαναλάβει ένα μείγμα μέτρων ανάλογο με αυτό που πρότεινε και έγινε δεκτό το 2018, που περιελάμβανε μη περικοπή των συντάξεων και παράλληλα ελαφρύνσεις ύψους 900 εκ ευρώ.

Θα προτείνουν δηλαδή την μη περικοπή του αφορολόγητου και παράλληλα κάποια μέτρα ελάφρυνσης όπως για παράδειγμα η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και την δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Και σε αυτό το θέμα το στοίχημα είναι κατά πόσο θα πειστούν οι θεσμοί ότι θα υπάρχει μόνιμο υπερπλεόνασμα ως το 2023, όπως σημείωνε στο ρεπορτάζ του το News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα