Προϋπολογισμός στη Βουλή: Ανησυχία βουλευτών για την πρώτη κατοικία. Ντόλιος: "Να εξετάσουμε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ"

Στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2014, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.
Η συζήτηση θα είναι πενθήμερη και αναμένεται να κορυφωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 8 Δεκεμβρίου, με την ομιλία του πρωθυπουργού λίγο πριν τα μεσάνυχτα και την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αμέσως μετά και ενέχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2014, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014. Η συζήτηση θα είναι πενθήμερη και αναμένεται να κορυφωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 8 Δεκεμβρίου, με την ομιλία του πρωθυπουργού λίγο πριν τα μεσάνυχτα και την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αμέσως μετά και ενέχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο προϋπολογισμός στο σύνολό του. Στο επίκεντρο η πρώτη κατοικία και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

Η προστασία της πρώτης κατοικίας και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας βρίσκεται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βουλευτών της συμπολίτευσης, που γίνονται στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Αν και δεν διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις ως προς την ψήφιση του προϋπολογισμού, στη κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα περί μη υπερφορολόγησης.

Στο κλίμα αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, να δοθεί νέα παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στο διάστημα αυτό να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Και ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι δεν είναι νοητή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Είπε ακόμη ότι «αναμένει απαντήσεις, έως το τέλος της συζήτησης, από τον κ. Στουρνάρα και τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω στάδια φορολόγησης» -και αυτό διότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα υπερφορολογείται και διότι δεν είναι νοητή περαιτέρω φορολόγηση των πολιτών ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά ούτε κοινωνικά και νομικά.

Ένα τολμηρότερο βήμα έκανε με την ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος είπε ότι πρέπει να εξεταστεί, σε μια λογική προσέγγιση, από την κυβέρνηση, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση ενός ακόμη έτους στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο κ. Ντόλιος είπε ακόμη ότι είναι θετική η πρόβλεψη της τροπολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια να μην περάσουν σε distress funds.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Δερμεντζόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπερφορολόγηση διότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής των πολιτών, και αυτό φαίνεται με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες, και διότι η υπερφορολόγηση υπονομεύει την ανάπτυξη.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Καράμπελας επεσήμανε ότι οι προσδοκίες του προϋπολογισμού από το ΤΑΙΠΕΔ είναι μεγάλες, αν και αυτό αλλάζει τις διοικήσεις σαν τα πουκάμισα και μολονότι δεν έχει πιάσει ούτε το 50% των στόχων του. Είπε επίσης ότι δεν είναι σοβαρή η εικόνα ούτε και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο βασικός μέτοχος των τραπεζών.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Σοφία Σακοράφα είπε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πριν από το τέλος του χρόνου να φέρει στη Βουλή, όπως έχει παραγγείλει η τρόικα, μέτρα που θα ακυρώνουν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Κατήγγειλε επίσης ότι ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί τους πατρόνες της κυβέρνησης, τραπεζίτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές. Αλλά και ο Δημήτρης Στρατούλης κατήγγειλε ότι όλα τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν ήταν για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς, προς όφελος των τοκογλύφων και των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και βιομηχάνων, για να διασφαλιστούν οι πολυεθνικές με εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας. Ο κ. Στρατούλης προέβλεψε νέα μείωση στις κύριες συντάξεις και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η διαγραφή του χρέους για την επιβίωση του λαού και της χώρας.

Ο Μιχάλης Αρβανίτης Αβράμης από τη Χρυσή Αυγή ανέβηκε στο βήμα προκειμένου να καταγγείλει πρωινή «εισβολή» της αντιτρομοκρατικής στα σπίτια τριών κατηγορουμένων, που έχουν κληθεί σε απολογία το Σάββατο και είναι νόμιμοι βουλευτές, και έκανε λόγο για αγριότητα που δεν συμβαίνει ούτε στο χειρότερο αφρικανικό κράτος.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου υπογράμμισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό γιατί είναι γεμάτος γκρίζες ζώνες. «Έχουμε να κάνουμε με ένα διαχειριστικό και καθόλου αναπτυξιακό προϋπολογισμό», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Η Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε ότι σήμερα ο κόσμος σύρεται στα δικαστήρια γιατί η κυβέρνηση τους τα πήρε όλα. Χαρακτήρισε κατάπτυστο τον προϋπολογισμό και είπε ότι «η κυβέρνηση ρίχνει στους φούρνους της Μέρκελ άπορους και συνταξιούχους».

SHARE:

24Media Network