Ψάχνουν το χαμένο CD του ΣΔΟΕ με τους φοροφυγάδες

Ψάχνουν το χαμένο CD του ΣΔΟΕ με τους φοροφυγάδες
ΒΟΥΛΗ-1Η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Ως προτεραιότητα χαρακτηρίζει την εύρεση του... χαμένου CD με τα στοιχεία 2.000 Ελλήνων καταθετών σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γενεύη ο Στουρνάρας

Την πρόθεσή του να διαλευκάνει την τύχη του φερόμενου ως χαμένου CD με τα στοιχεία περίπου 2000 Ελλήνων καταθετών σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γενεύη δηλώνει στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι το θέμα αποτελεί για αυτόν προτεραιότητα. “Έμαθα για πρώτη φορά περί της ύπαρξης αυτού του CD την περασμένη εβδομάδα από τις εφημερίδες.

Αν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να το εντοπίσει, τότε θα ζητήσουμε ένα νέο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ότι το περιβόητο CD με τους Έλληνες που διατηρούν καταθέσεις σε λογαριασμούς της HSBC στη Γενεύη το είχε παραλάβει ο ίδιος το 2010, αφού το είχε ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ, τη Γαλλίδα ομόλογό του εκείνη την περίοδο.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι τα ονόματα των Γάλλων, Ισπανών και Γερμανών καταθετών στο ίδιο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη βρίσκονται ήδη στη διάθεση των αντίστοιχων κυβερνήσεων για ελέγχους νομιμότητας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσθέτει ότι έστειλε στο ΣΔΟΕ προς έλεγχο τα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις.

Όταν ενημερώθηκε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες εντόπισαν προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις των εμπλεκομένων, απέστειλε στο ΣΔΟΕ το σύνολο της λίστας.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξάλλου δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι δύο προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν αρχίσει παρόμοιες διαδικασίες χωρίς όμως να τις ολοκληρώσουν “λόγω πιέσεων από πολιτικούς και κορυφαίους επιχειρηματίες”.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα του ΣΔΟΕ με τους 30 πολιτικούς που έχει διαρρεύσει, σημειώνεται ότι οι έρευνες επικεντρώνονται σε πιθανό παράνομο πλουτισμό με την απόκτηση πολυτελών κατοικιών, συχνά μέσω υπεράκτιων εταιρειών, σε μειωμένες τιμές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα