Ψήγματα προόδου στο Euro Working Group

Ψήγματα προόδου στο Euro Working Group

Κλιμακώνουν τις πιέσεις στην Αθήνα οι δανειστές, αξιώνουν αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Αγώνας δρόμου για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου

Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για την ελληνική κυβέρνηση, με τις πιέσεις των δανειστών για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων να εντείνονται.

Παρά το γεγονός πως κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα των εργασιών του Euro Working Group, τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν πως σημειώθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των εταίρων.

Κατά τις πληροφορίες, οι δανειστές φέρεται να έδωσαν προθεσμία έξι ημερών στην Ελλάδα, προκειμένου να παρουσιάσει αποδεκτές προτάσεις για δημοσιονομικά μέτρα, ασφαλιστικό, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις.

Οι Ευρωπαίοι φέρεται πως παραμένουν αμετακίνητοι στη σκληρή τους στάση, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, ήτοι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η εμπλουτισμένη νέα λίστα του Γ. Βαρουφάκη –  η οποία παρουσιάζεται και εξειδικεύεται στο Euro Working Group – μπορεί να αυξάνει κατά 1 δισ. ευρώ περίπου τα δημοσιονομικά μέτρα, ωστόσο, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνει στη λίστα αυξήσεις στον ΦΠΑ και αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ν. Θεοχαράκης, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Euro Working Group, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας επαρκούν έως τις 24 Απριλίου.

Στις 24 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή του τακτικού Eurogroup, με την Ελλάδα να προσδοκά μια πολιτική συμφωνία για να ξεπεράσει το σκόπελο.

Κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν πως όλα είναι ανοιχτά και πως όλες οι επιλογές μπαίνουν στο τραπέζι, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι εργασίες του Euro Working Group, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει μπαράζ επαφών σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα