Πτώση 4,15% στο Χρηματιστήριο

Πτώση 4,15% στο Χρηματιστήριο

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ συνεχίζεται η αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ συνεχίζεται η αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.  Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.177,93 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 4,15%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 245,03 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 7,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 5,49%, των Τροφίμων-ποτών κατά 5,23%,της Τεχνολογίας κατά 4,99%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 3,80% και των Προσωπικών-οικιακών προϊόντων σε ποσοστό 3,76%.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 4,68%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,36% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 2,38%.Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 30 ενισχύθηκαν, 228 υποχώρησαν και 26 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παράλληλα, νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε τα 1,6039 δολάρια, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999. Στη συνέχεια υποχώρησε  στα 1,597 δολ. έναντι των 1,591 δολ. που έκλεισε την Δευτέρα στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,599 δολάρια.

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σήμερα, συνδέεται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχουν τελικά οι ζημιές από την πιστωτική κρίση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Κατά την καθιερωμένη εξάμηνη κατάθεσή του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μείωσης στην ανάπτυξη των ΗΠΑ ενώ εκτίμησε ότι ανάλογος κίνδυνος υφίσταται για επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι απώλειες των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο από την κατάρρευση της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υπολογίζονται στα 400 δισ. δολάρια.

(Πηγή: ΑΠΕ, BBC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα