Ryanair: Πού κόβει πτήσεις και λειτουργίες στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 4'
Ryanair: Πού κόβει πτήσεις και λειτουργίες στην Ελλάδα
Αεροσκάφος της Ryanair Mindaugas Kulbis/AP Photo

Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη που χάνει 500.000 θέσεις εργασίας. Οι αιτίες της σύγκρουσης και τα δρομολόγια που καταργούνται.

Η συγκυρία οδηγεί σε ψαλίδι τη συνδεσιμότητα που προσφέρει σε βασικούς προορισμούς της Ελλάδας η Ryanair.

Έτσι σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα ανακοινώθηκε το κλείσιμο της βάσης των τριών αεροσκαφών της στη Θεσσαλονίκη για τη χειμερινή περίοδο του 2026, καθώς και η αναστολή λειτουργίας  δραστηριοτήτων στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου για την χειμερινή περίοδο.

Όπως πάντως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας η απόφασή της οφείλεται στις αυξημένες χρεώσεις των ελληνικών αεροδρομίων, τόσο Fraport Greece και του ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος.

Παράλληκα η διοίκηση, υπεραμυνόμενη της πολιτικής της, τόνισε ότι δεν πέρασαν στους επιβάτες τη μείωση του Τέλους Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ADF/ΤΑΝΑ), την οποία είχε αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι θέσεις

Σύμφωνα με τη Ryanair, το χειμερινό πρόγραμμα του 2026 θα είναι μειωμένο κατά 45% σε σχέση με τον χειμώνα του 2025, κάτι που οδηγεί σε απώλεια 700.000 αεροπορικών θέσεων.

Συγκεκριμένα προωθείται :

• Κατάργηση 12 διεθνών και εσωτερικών δρομολογίων
• Κλείσιμο δύο αεροδρομίων για τη χειμερινή περίοδο, στα Χανιά και το Ηράκλειο
• Απόσυρση 3 αεροσκαφών με βάση τη Θεσσαλονίκη, επένδυσης ύψους περίπου 300 εκατ. δολαρίων

Τα δρομολόγια που καταργούνται είναι:

• Θεσσαλονίκη – Βερολίνο
• Θεσσαλονίκη – Χανιά
• Θεσσαλονίκη – Φρανκφούρτη Hahn
• Θεσσαλονίκη – Γκέτεμποργκ
• Θεσσαλονίκη – Ηράκλειο
• Θεσσαλονίκη – Niederrhein
• Θεσσαλονίκη – Πόζναν
• Θεσσαλονίκη – Στοκχόλμη
• Θεσσαλονίκη – Βενετία Treviso
• Θεσσαλονίκη – Ζάγκρεμπ
• Αθήνα – Μιλάνο Μπέργκαμο
• Χανιά – Πάφος

Η αιτία της σύγκρουσης

Η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη μείωση του Τέλους Ανάπτυξης Αεροδρομίων κατά 75%, από 12 ευρώ σε 3 ευρώ ανά επιβάτη, από τον Νοέμβριο του 2024, με στόχο την ενίσχυση της αεροπορικής κίνησης και του τουρισμού εκτός θερινής περιόδου εξήγησαν τα στελέχη σε συνέντευξη τύπου πριν από λίγο στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ωστόσο, η Ryanair καταγγέλλει ότι τα περισσότερα ελληνικά αεροδρόμια – κυρίως όσα διαχειρίζεται η Fraport Greece – δεν μετέφεραν αυτή τη μείωση στους επιβάτες, ενώ παράλληλα αύξησαν τις χρεώσεις αεροδρομίου.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, τα τέλη στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον αυξημένα κατά 66% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία Covid-19, ενώ και το αεροδρόμιο της Αθήνας προχωρά σε αυξήσεις χρεώσεων για τον χειμώνα του 2026.

Η Ryanair εκτιμά ότι τα ελληνικά αεροδρόμια έχουν καταστεί μη ανταγωνιστικά για τη χειμερινή περίοδο, οδηγώντας την εταιρεία στην ανακατανομή αεροσκαφών και δρομολογίων σε αγορές όπως η Αλβανία, η περιφερειακή Ιταλία και η Σουηδία.

Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η Θεσσαλονίκη θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η Ryanair παρείχε το 90% της διεθνούς χωρητικότητας της πόλης κατά τον προηγούμενο χειμώνα.

Για τον χειμώνα του 2026:

• θα χαθούν 500.000 θέσεις από τη Θεσσαλονίκη
• η χωρητικότητα θα μειωθεί κατά 60%
• θα καταργηθούν 10 δρομολόγια
• θα αποσυρθούν και τα τρία αεροσκάφη που είχαν βάση στην πόλη

Η εταιρεία προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή θα περιορίσει σημαντικά τα διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια χαμηλού κόστους, επηρεάζοντας τόσο τους κατοίκους όσο και τον χειμερινό τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας.

Το σχέδιο ανάπτυξης που «παγώνει»

Παράλληλα, η Ryanair αποκάλυψε ότι είχε καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο προέβλεπε:

• αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 12 εκατ. επιβάτες ετησίως (+70%)
• προσθήκη 10 νέων αεροσκαφών
• επένδυση άνω του 1 δισ. δολαρίων
• δημιουργία 50 νέων δρομολογίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι το επενδυτικό αυτό σχέδιο μπορεί να προχωρήσει μόνο εφόσον «παγώσουν» τα τέλη αεροδρομίων και εφαρμοστεί πλήρως η κυβερνητική μείωση του ADF προς όφελος των επιβατών.

Jason McGuinness: “Η Ελλάδα χάνει ευκαιρίες”

Ο Εμπορικός Διευθυντής της Ryanair, Jason McGuinness, δήλωσε ότι η εταιρεία «με λύπη» προχωρά στις περικοπές, τονίζοντας πως πρόκειται για «μειώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις, τουρισμό και θέσεις εργασίας, όσο – όπως είπε – η Fraport Greece και το αεροδρόμιο της Αθήνας συνεχίζουν να διατηρούν υψηλές χρεώσεις αντί να αξιοποιούν τη φορολογική μείωση που αποφάσισε η κυβέρνηση.

«Υπάρχει η ευκαιρία για σημαντική ανάπτυξη της αεροπορικής κίνησης όλο τον χρόνο, όμως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν τα ελληνικά αεροδρόμια γίνουν ξανά ανταγωνιστικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα