Σαφάρι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Σαφάρι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 / , 25 . . 26 . , 25 , 2014 Menelaos Myrillas / SOOC

Καταγγελίες - εξώδικα, ετοιμάζουν οι τράπεζες για τους "φαντομάδες" των κόκκινων δανείων. Η στρατηγική τους δεν θα αφορά περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας καταβολής της δόσης

Τον Φαντομά αναζητούν οι τράπεζες που είναι προετοιμασμένες για το παιχνίδι της “γάτας με το ποντίκι”. Ο λόγος περί άφαντων και στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι αδιαφορούν κανονικότατα στις επανειλημμένες εκκλήσεις των τραπεζών να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα, κοινώς κόκκινα, δάνειά τους.

Ο αριθμός των οφειλετών αυτής της κατηγορίας φθάνει τα 300.000 άτομα, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, που αφορούν κόκκινα και ξεχασμένα χρέη όχι μόνο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και ιδιωτών. Δηλαδή, δάνεια νοικοκυριών κυρίως καταναλωτικά και καρτών, με ορισμένα στεγαστικά.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Έχουν ήδη ενημερωθεί τρεις φορές με συγκεκριμένες επιστολές τις οποίες επιδεικτικά αγνόησαν. Εξ ου και το επόμενο βήμα, στο οποίο σχεδιάζουν να προβούν οι τράπεζες, που δεν είναι άλλο από τις καταγγελίες συμβάσεων δανείων. Κοινώς, τα εξώδικα.

Πληροφορίες της αγοράς μιλούν για ένα πρώτο κύμα καταγγελιών, που ξεπερνάει τα 50.000 εξώδικα, με πολλαπλάσιο αριθμό αυτών να ακολουθεί. Θεωρητικά από τις αρχές του 2018, θα έχουν αποσταλεί περί τα 300.000 εξώδικα. Εντυπωσιακό είναι να αναλογισθεί κανείς ότι οι επιστολές πρόσκλησης για ρύθμιση χρεών που έχουν στείλει οι τράπεζες προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο, σωρευτικά εδώ και έναν χρόνο.

Η δυνατότητα αυτή εντάσσεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος που εφαρμόσθηκε από το 2016 και αφορά σαφώς περιπτώσεις συνειδητής αδιαφορίας για ρύθμιση οφειλής. Χαρακτηριστικό και σύνηθες παράδειγμα, όπως σχολιάζουν από τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, είναι ότι οι συγκεκριμένου τύπου δανειολήπτες, επιδεικνύουν στάση πλήρους απαξίας.

Αυτό που θα συμβεί με τις καταγγελίες – εξώδικα, σε καμία περίπτωση δεν αφορά περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας καταβολής της δόσης. Οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν, θα προσέρχονται στις τράπεζες για να δουν τι είναι δυνατόν να συμβεί και ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα